donderdag 7 november 2013

D66 Delft wil kwaliteit van voor- en vroegschoolse educatie

bron gemeente Leusden
Tijdens de vergadering van de Delftse gemeenteraadscommissie voor Samenleving en Volkshuisvesting van 31 oktober 2013 heeft de D66-fractie drie toezeggingen gekregen van het college over de kwaliteit van voor- en vroegschoolse educatie.

Wethouder Vokurka heeft onder meer toegezegd dat het taalontwikkelingsactiviteitenaanbod op de peuterzalen voldoende dekkend blijft. D66 wil er zo voor zorgen dat alle Delftse kinderen met voldoende bagage kunnen beginnen aan een glansrijke onderwijscarrière.

Het college stelt in de programmabegroting 2014-2017 voor om het onderwijsachterstandenbeleid tot de wettelijke taken te beperken en in 2014 € 58.000 en in 2015 nog eens € 265.000 te bezuinigen. Voor 2015 en verder zal nog 2,2 miljoen euro aan rijksmiddelen beschikbaar blijven voor het Delftse onderwijsachterstandenbeleid.

D66 wil dat er zorgvuldig bezuinigd wordt. De kwalitatief goede onderdelen van de voor- en vroegschoolse educatie, één van de hoofdthema’s van het onderwijsachterstandenbeleid, moeten behouden blijven.

Lezen en veel praten met kinderen zijn de sleutels tot verbetering van de taalvaardigheid. En daarmee van de kansen die kinderen hebben in het onderwijs. Maar als peuterleidsters niet goed Nederlands spreken en lezen of als de ouders niet betrokken worden, is voorschoolse educatie niet effectief. Gelukkig is er nu maar een enkele peuterleidster die de Nederlandse taal onvoldoende beheerst. D66 wil dat er ook in de toekomst alleen nog peuterleidsters met goede spreek- en luistervaardigheden werkzaam zijn op de Delftse peuterscholen.

Het onderwijs- en peuterspeelzaalveld, de bibliotheek en de gemeente evalueren dit najaar het gevoerde onderwijsachterstandenbeleid. Vervolgens zullen ze het beleid opnieuw vormgeven en de bezuiniging invullen. De wethouder heeft toegezegd dat het activiteitenaanbod op de peuterspeelzalen gericht op de taalontwikkeling van peuters en de ondersteuning van hun ouders voldoende dekkend blijft. In de toekomst zal de gemeentelijke subsidie alleen naar peuterscholen gaan waar de leidsters spreek- en luistervaardigheden op MBO-4 niveau beheersen. Bovendien zal de wethouder het veld vragen om gezamenlijke kwaliteitszorg van de voor- en vroegschoolse educatie in te richten met meetbare doelen, een 0-meting, evaluatiemomenten en verbetertrajecten.

bron: www.d66delft.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten