vrijdag 1 november 2013

De Delftse kaders gezet - innovatie en participatie voor en door allen

(eigen foto, D66-fractie op voorgrond)
De term "participatiemaatschappij" leidde tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer tot veel beroering. Enkele maanden daarvoor werd de term al zonder veel heisa gebruikt in de door de Delftse gemeenteraad aangenomen Kadernota 2013.

De Kadernota, met als ondertitel "Met het oog op morgen", ademt een hoog D66-gehalte. In de nota kiest de gemeenteraad voor een stad die steunt op twee pijlers: een stad van innovatie en de participatiesamenleving.

Binnen dit kader investeert Delft om een aantrekkelijke stad te blijven. Terecht wordt gesteld dat het nieuwe (lees veel beperkter) financiële kader en de komende decentralisaties in het sociaal domein vragen om een langjarige visie. De uitdagingen zijn zo groot dat de stad onderkent deze opgaven niet als overheid alleen aan te kunnen en te willen. Het samenspel met bewoners, organisaties, bedrijven en regiogemeenten gaat de kern van het dagelijkse werk van de gemeente vormen. Versterking van de stadskracht met verdergaande lokale en regionale samenwerking in netwerken is meer dan ooit noodzakelijk.

Wat de pijler "Stad van innovatie" betreft, onderkent Delft dat de groei van de kenniseconomie goed is voor de hele stad. Uit onderzoek is gebleken dat één arbeidsplaats in de kenniseconomie 1,5 plaats voor regulier werk kan opleveren. Maar dat is geen automatisme – je moet er wel wat voor doen. Aangezien in de praktijk blijkt dat lager opgeleiden over het algemeen minder ver van hun woonplaats werken dan hoger opgeleiden, is die eerste groep veel meer op de eigen stad en directe omgeving aangewezen. Het consistent uitbouwen van het profiel stad van innovatie is een uitgelezen kans om in Delft, of direct daarbuiten, werk met werk te maken en de participatiegraad van onze inwoners te vergroten.

Wat de pijler "Participatiesamenleving" betreft, zoekt Delft, extra getriggerd door de grote decentralisaties van dit kabinet, de innovatie in het sociaal domein als een tweede pijler om mensen te stimuleren zinvol mee te doen in onze samenleving. Dat doet ze door de eigen en gezamenlijke kracht van burgers te benutten en initiatieven van burgers te stimuleren. Innovatieve stad en sociale innovatie moeten elkaar versterken. Bij groei van de kenniseconomie moet de hele stad meegroeien, geholpen door initiatieven vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen en vanuit maatschappelijke ondersteuning.

Enkele elementen uit een evenwichtig en overtuigend sociaal-liberaal programma, dat ik als D66 gemeenteraadslid graag help operationaliseren en realiseren.

gebaseerd op Kadernota 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten