zondag 27 oktober 2013

Bouwen aan verbinding en verbreding in Delft

bron peil.nl

"Bijna kwart hoogopgeleiden kiest D66", kopt Volkskrant.nl van 27 oktober 2013, zich baserend op de wekelijkse prognose van Maurice de Hond. Volgens dit bericht zou D66, als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, 22 zetels veroveren. 

Op het eerste gezicht is deze bijna verdubbeling van kamerzetels prettig nieuws voor D66-aanhangers zoals ik. Tegelijk steekt die vermaledijde D66-nuance in mij weer de kop op en fluistert: "een prognose is nog geen stembusuitslag en een landelijke prognose geeft geen inzicht in lokale krachtsverhoudingen". Ook als ik het artikel verder lees bekruipt mij een gemengd gevoel. Immers, dezelfde prognose geeft aan dat de PVV met 31 zetels de grootste partij zou worden en de SP met 23 zetels de tweede partij.

De Hond geeft over het opleidingsniveau van de diverse groepen partijaanhangers via zijn website belangrijke informatie. Zijn sleuteltabel is hierboven weergegeven. Hij vat samen: "Onder de kiezers met een hoge opleiding is inmiddels D66 veruit de grootste partij (23%), gevolgd door de VVD met 18% en PvdA met 14%. ... Het verschil tussen kiezers met hoge en lage opleiding is misschien nog beter te zien als we de combinaties nemen van de twee grootste partijen. Bij kiezers met een hoge opleiding scoren D66 en VVD samen 41% en PVV+SP 17%. Bij de kiezers met een lage opleiding is de verhouding 16% tegen 56%."

Deze informatie duidt op een politieke tweedeling van de kiezers langs de scheidslijn van opleiding. Een tweedeling die zich waarschijnlijk ook zal voortzetten op sociaal en maatschappelijk niveau. Als deze prognose politieke werkelijkheid wordt zal het aanzienlijk moeilijker worden om binnen de maatschappij samenwerking en cohesie te bewaken of te bevorderen.

Het is daarom een grote en mooie uitdaging voor redelijke politieke partijen zoals D66 om met een helder verhaal te helpen verbinden tussen hoger en lager opgeleiden. Een verhaal dat hout snijdt voor alle maatschappelijke geledingen. Zeker in "Delft kennisstad". Daartoe zullen we ons verhaal moeten opfrissen en vertalen met andere woorden en voorbeelden. Daarmee kunnen we ook andere doelgroepen aanspreken dan onze huidige, daar steun verwerven voor ons politiek programma en dus bouwen aan een breder maatschappelijk fundament voor de partij.

Als we daar niet in slagen is de kans groot dat onredelijkheid zal doorklinken in de verkiezingsuitslagen van maart 2014, ook in Delft. Wat misschien een groot D66 en een dynamische politieke arena oplevert, maar door de blokkade van redelijk overleg weinig nuttig affect zal hebben voor de stad.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten