vrijdag 18 oktober 2013

Stageplaats - belangrijke tussenstap naar werk

bron
Enkele weken geleden was het voorpaginanieuws, onder ander in Spits: "Bijna drieduizend MBO-studenten konden de afgelopen maanden geen geschikte stageplek vinden. Zij kunnen daardoor mogelijk niet afstuderen”. Andere berichten in de media tonen aan dat niet alleen MBO-ers moeite hebben met het vinden van stageplaatsen. Dat geldt ook voor HBO-ers en, zoals ik recent in gesprekken met enkele van hen moest concluderen, ook voor universitair studenten.

De landelijke overheid realiseert zich dat de huidige situatie ongewenst is. Daarom wordt op dit moment in de Tweede Kamer een conceptsubsidieregeling Praktijkleren behandeld. Deze regeling beoogt werkgevers tegemoet te komen in de kosten die zij maken bij het aanbieden van leerwerkplekken. Het gaat dan wel om stageplekken die gericht zijn op het behalen van een volledige kwalificatie. Immers, alleen met een volledige kwalificatie kunnen studenten gemakkelijker instromen op de arbeidsmarkt. Op suggestie van de Tweede Kamerfractie van D66 wordt aan de regeling toegevoegd dat ook zzp-ers die erkend zijn als leerbedrijf, in aanmerking komen voor de subsidie wanneer zij bbl-stagiaires begeleiden.

De subsidie Praktijkleren wordt gericht op die sectoren waar vraag naar en aanbod van stageplekken uit balans zijn, terwijl er wel een groot maatschappelijk belang is. Een voorbeeld is de sector techniek. Voor die sector kunnen, naast de klassieke deelnemers uit het mbo, ook studenten uit een hbo-opleiding voor de stagesubsidie in aanmerking komen. Immers, de sector techniek kent nu al grote tekorten aan geschikte werknemers die voorlopig nog zullen aanhouden.Vanuit dezelfde gedachte pleit ik er voor om de subsidieregeling ook uit te breiden naar stageplaatsen voor universitaire studenten in de technische sector.

Vanzelfsprekend komt succes in de eerste plaats voort uit de eigen kracht van studenten en stageaanbieders om elkaar te vinden. Maar in deze moeilijke tijd is elk steuntje in de rug belangrijk. Als gemeenteraadslid voor D66 Delft zal ik mij dan ook inzetten voor het helpen leggen en onderhouden van de verbinding tussen enerzijds ondernemingen en anderzijds onderwijsinstellingen, lokaal en regionaal. Van multinational tot zzp-er, en van universiteit tot basisonderwijs. Ter bevordering van de aansluiting van het onderwijs op de vraag, meer stageplaatsen, en uiteindelijk een betere match tussen werkzoekers en vacatures in Delft en de regio. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten