vrijdag 25 oktober 2013

Ik ben zzp'er - dus D66

bron
Regelmatig komt D66 op voor de belangen van zzp'ers. Daarom is D66 dè zzp-partij en dus ook in dat opzicht mijn partij.

Er zijn nu ca. 728.000 zzp’ers in Nederland. Het is een hele diverse groep, bestaande uit onder meer winkeliers, timmermannen of ICT-ers. De meeste zzp’ers werken in de commerciële dienstverlening (302.000 mensen) en in de nijverheid (vooral bouw en industrie, 124.000 mensen). Een deel heeft naast zzp-activiteiten nog een andere baan. Dit zijn de zogenaamde hybride zzp’ers, zo'n 88.000 mensen.

D66 wil dat zzp’ers makkelijker kunnen aanhaken bij zaken die voor werknemers als vanzelfsprekend beschikbaar zijn zoals sociale voorzieningen. D66 doet op landelijk niveau tien concrete beleidsvoorstellen, gericht op zzp'ers:
  1. Vrijwillig pensioenfonds voor zzp’ers
  2. Mogelijkheden voor zzp’ers om vrijwillig mee te doen aan de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) ten behoeve van een arbeidsongeschiktheidsregeling.
  3. Minder administratief gedoe zoals bij bij vergunningverlening en de VAR-verklaring
  4. Groei stimuleren door de regels rond ziektewet, arbeidsongeschiktheid en arbeidsomstandigheden (ARBO) voor kleine bedrijven aan te passen, zodat zij door soepeler regelgeving sneller en vaker mensen aan kunnen nemen.
  5. Invoering van een omzetcriterium in plaats van een urencriterium voor de zelfstandigenaftrek.
  6. Aanbesteding van overheidsprojecten moeten beter toegankelijk worden voor zzp’ers.
  7. Scholing ligt onder zzp’ers 14% lager dan onder ‘gewone’ werknemers. Dat kan veranderen door bijvoorbeeld het sociaal leenstelsel ook open te zetten voor mensen ouder dan 30 jaar, door toegang te geven tot de Opleiding & Ontwikkeling fondsen van sectoren, en door een ruime scholingsaftrek, zodat scholingskosten afgetrokken mogen worden van de belasting.
  8. Versimpeling van administratie rond de kinderopvangtoeslag voor zzp’ers. 
  9. Tegen gaan van uitbuiting van pseudo-zzp-ers die ontslag moeten nemen om dan als zzp’er weer te worden ingeschakeld, om zo het betalen van premies te ontlopen.
  10. Een startersovereenkomst tussen de AFM, DNB en banken over het verstrekken van hypotheken aan zzp’ers met groeivooruitzichten.
Een gedeelte van de genoemde landelijke beleidsthema's moet lokaal worden ingericht, uitgevoerd of ondersteund. Ook in Delft is D66 in de gemeenteraad bezig met het realiseren van minder administratie- en regeldruk, betere toegang tot lokale aanbestedingen en voldoende bedrijfshuisvesting. De gemeenteraadsfractie gaat daar ook na de komende verkiezingen mee door. Als zzp'er èn kandidaat gemeenteraadslid draag ik daar graag aan bij. Dus geef mij uw vertrouwen en uw stem.

bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten