dinsdag 22 oktober 2013

Delftse arbeidsmarkt voor de 21e eeuw

bron
In economisch zwaar weer moet de vernieuwing beginnen op de arbeidsmarkt. D66 is overtuigd van de kracht en vindingrijkheid van mensen en bedrijven. Ook in de crisis waarin wij nu verkeren, zal die kracht de economische ommekeer moeten drijven.

Het is volgens mij de taak van de overheid om voorwaarden te scheppen en barrières voor mensen weg te nemen. Niet het initiatief van mensen overnemen. Ook niet doen alsof mensen nog steeds hun hele leven dezelfde baan houden waardoor iedereen in slaap wordt gesust. De baan is tijdelijk, de vaardigheden blijven of moeten zelfs groeien. Van werkers mag verwacht worden dat zij zelf actief bezig zijn de kansen van die groeiende flexibiliteit op de arbeidsmarkt te benutten. Door levenslang te blijven leren en steeds te blijven meebewegen met je vak en soms daarbuiten..

Dat vraagt van iedereen op de arbeidsmarkt meer flexibiliteit en persoonlijke weerbaarheid. Ook meer solidariteit tussen jong en oud, actief en niet-actief, insiders en outsiders. Om oudere werkers langer actief betrokken te houden bij de arbeidsmarkt zullen we moeten accepteren dat de AOW leeftijd geleidelijk wordt opgehoogd en dat het ontslagrecht wordt vernieuwd. Zonder het kind met het badwater weg te gooien overigens! Kortom: een arbeidsmarkt voor de 21e eeuw. Veel van die maatregelen moeten in het Parlement worden besloten, maar werken direct door in Delft. Aan dat doorwerken wil ik als Delfts gemeenteraadslid voor D66 graag bijdragen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten