Profiel

foto Tanneke bron
Geboren en getogen in Rotterdam, ging ik in 1973 naar Amsterdam om geologie te studeren. Daar zette ik mijn eerste voorzichtige stapjes in de “politiek” als faculteitsvertegenwoordiger in de VU-raad. Vanwege keuze voor specialisatie in de “zachte kant” van de geologie met oceanografie vervolgde ik mijn studie in Leiden, om die uiteindelijk met een promotie af te ronden in Utrecht.

Specialisatie is trouwens voor mij een relatief begrip. Vanuit een brede belangstelling zoek ik altijd de grenzen en daarmee de aanpalende velden van een onderwerp op. Als voorbeeld: ik heb mijn promotor overtuigd dat een hoofdstuk over mijnbouwgeschiedenis en -economie deel moest uitmaken van mijn overigens heel technisch proefschrift.

bron
Al tijdens de afronding van mijn promotie ben ik gaan werken. Eerst als ontwikkelaar en verkoper van postacademische cursussen werktuigbouwkunde, industrieel ontwerpen en technische bedrijfsvoering. Daarbij werkte ik nauw samen met de Universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente. Daarna heb ik een klein ingenieursbureau, gespecialiseerd in geavanceerd bodemonderzoek voor grondstoffenwinning en milieu, van de grond af opgebouwd. Met de volgende carrièrestap werd ik senior bodemadviseur, later accountmanager, bij Grondmechanica Delft (nu Deltares). Dat bracht mij aan tafel bij grote (petro)chemische industrieën in Rotterdam en Antwerpen, die vaak kamp(t)en met pittige bodem- en grondwaterproblemen. Het leidde me ook naar een woning in de stad Delft, waar ik inmiddels al weer 20 jaar met plezier woon met vrouw en twee kinderen.

Bron
De relatie tussen grond- en oppervlaktewater is sterk, waardoor mijn overstap naar het toenmalige “waterschap” Zuid-Hollandse Eilanden en Waarden (nu Hollandse Delta) niet groot was. Ik was daar, met mijn team van bijna 40 experts, verantwoordelijk voor beleid, vergunningverlening en handhaving Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren WVO. Sinds 2015 zet ik mijn werk binnen de waterschapswereld voort in de rol van plaatsvervangend lid van de Commissie Stedelijk Water en Watersysteem bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Ik bedien daar namens de D66-waterschapspartner Water Natuurlijk Delfland de portefeuille stedelijk water. De ervaring opgedaan in de waterschapswereld helpt bij het werk in de Delftse gemeenteraad en vice versa.

Eenmaal in de wereld van water- en wegbeheer aangeland, bleek de stap naar Rijkswaterstaat een
bron hulpverleningsforum.nl
logische. Ik werd daar directeur bij de centrale dienst voor Geo-informatie en ICT en later bij de toenmalige Dienst Weg- en Waterbouwkunde, beide gevestigd in Delft. Rijkswaterstaat is een grote, kennisintensieve organisatie met een belangrijke technische opdracht, werkend binnen een sterk gepolitiseerd en bestuurlijk speelveld. In een wereld waar stilstand achteruitgang is, en permanent vernieuwen (van kleine verbeteringen tot ingrijpende innovaties) dus hoog op de agenda moet staan.

Ik heb ervaren dat permanent vernieuwen in grote èn kleine organisaties, vanwege verschillende en soms tegenstrijdige invloeden en belangen, bepaald niet vanzelfsprekend is. Vandaar dat ik van permanent vernieuwen en groei mijn vak heb gemaakt. Eerst binnen Rijkswaterstaat, daarna als freelance adviseur vanuit mijn eigen bureau. Sinds 2008 begeleid ik, vaak samen met mijn zakenpartner, groei en vernieuwing van producten en processen in allerlei soorten organisaties. Van TU Delft, Unilever, Danone, Sara Lee en Rijkswaterstaat tot start-up eenmansbedrijven. Met studieopdrachten, project- of innovatie-management tot en met coaching of het hands-on opzetten en runnen van een winkel. Waarbij ik steeds weer bij leer. “Levenslang leren” is een van mijn motto’s!

bron
Naast mijn technische carrière heb ik mij altijd actief bezig gehouden met maatschappelijke opgaven. Vanuit mijn vak was ik bestuurslid Beroepsbelangen van de Nederlandse geologen-mijnbouwkundigen club (KNGMG) en vertegenwoordigde ik Nederland in de Europese federatie van geologische vakverenigingen (EFG). Ik was ook  bestuurslid van (nu) Oikocredit. Dichter bij huis werkte ik als vrijwilliger-omroeper voor de Radio Ziekenomroep Delft RAZO en (kort) als journalist voor Stadsradio Delft. Ik ben nu betrokken bij het Testteam bereikbaarheid van de gemeente Delft en, via mijn eigen maatschappelijk initiatief senioralliantie.nl, bij het Matchteam van De Uitdaging Delft, voorheen Bedrijf & Samenleving Delft. Tenslotte vervul ik de functie van voorzitter van de Stichting SeniorWeb Delft.

Na jarenlang D66 met mijn stem gesteund te hebben werd ik in 2010, getriggerd door de ontwikkelingen rond populistische politiek, lid van de partij. Direct sloot ik me aan bij de campagnes van Delft en Zuid-Holland voor de Statenverkiezingen van 2011. Ook heb ik met veel plezier als regionaal campagnecoördinator de Tweede Kamer-campagne 2012 begeleid. Van het een komt het ander. Van 2012 tot 2016 was ik lid en algemeen secretaris van het regiobestuur D66 Zuid-Holland. Sinds 2013 ben ik lid van de landelijke verkiezingscommissie LVC van D66. 
 
Van maart 2014 tot en met maart 2018 heb ik als D66-raadslid bijgedragen aan een beter Delft. Inzet en resultaten zijn gedocumenteerd in deze blog, en samengevat onder de tab Resultaten.

Na maart 2018 houd ik mij buiten de Raad, nog steeds vanuit een sociaal-liberale inspiratie, bezig met de grote maatschappelijke en politieke uitdagingen in de stad. Als vrijwilliger maar ook (tegen een sociaal-minimaal tarief) als professioneel adviseur en ondersteuner van burgerinitiatieven. Met nog altijd als motto: Verbinden, voor samenleven in een krachtig Delft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten