woensdag 23 oktober 2013

Toekomstbestendige zorg - de D66-visie



bron
Juni 2013 publiceerde de Permanente programmacommissie van D66 het Visiedocument "Zorg van mensen onderling - Een sociaal-liberale visie op een toekomstbestendige langdurige zorg in Nederland". 

Dit document is door leden te downloaden via hun mijnd66. Het zal te zijner tijd gepubliceerd worden via de Mr. Hans van Mierlo Stichting.

De Gemeenteraadsverkiezingen van 2014 bieden een kans aan politici, beleidsmakers en zorgverleners om de zorg daadwerkelijk patiëntgerichter te maken, ook in de gemeente Delft. Als gemeenteraadslid zal ik aandacht vragen voor de in het visiedocument aangereikte tien concrete handvatten om dit doel te bereiken:

  1. Gemeenten pak de kans om de zorg beter te maken. De lokale overheid is aan zet om veel zorgtaken over te nemen. Dat lukt alleen als zij die verantwoordelijkheid direct en volledig oppakt en daarbij de zorg niet organiseert volgens de huidige bureaucratische principes. 
  2. Een integrale aanpak werkt beter. Bezuinigen en tegelijk passende oplossingen vinden voor de hulpvraag van mensen gaat beter als binnen de domeinen Werk & Inkomen, Zorg & Welzijn en Jeugdbeleid integrale oplossingen worden gezocht zonder schotten. 
  3. Ruimte voor de zorgcoördinator. De coördinator die zorg indiceert en organiseert rondom mensen en met de eigen kracht als uitgangspunt, moet voldoende professionele competentie en ruimte hebben. Controle is er door professionele toetsing en mandaat uit de Gemeenteraad. 
  4. Investeer in de mensen die de zorg tot een succes maken. Het loont om te investeren in het vinden en opleiden van goede en zelfstandige zorgcoördinatoren, zorgprofessionals, ambtenaren én lokale politici en bestuurders. 
  5. Maak succes meetbaar. Het succes van nieuw beleid kan worden gemeten door bijvoorbeeld een nulmeting te doen naar de tevredenheid van zorggebruikers en hun omgeving over de zorg voor het invoeren van nieuw beleid en deze daarna op gezette tijden te herhalen.
  6.  Stimuleer keuze en transparantie. Door zorgvragers keuze te geven in het aanbod van zorg en transparantie te bieden in kwaliteit en kosten, worden zorgaanbieders gestimuleerd tot het bieden van passende zorg tegen een goede prijs/kwaliteit verhouding. Een (online) keuzeplatform is daartoe een goed instrument, evenals een persoonsgebonden budget (PGB) of een persoonsvolgend budget (PVB) onder de juiste voorwaarden. 
  7. Voorkom belangenverstrengeling en perverse prikkels. Zorg dat iedereen in de keten belang heeft bij het leveren van goede zorg tegen een passende prijs. Ook het voorkomen van fraude en misbruik is een prioriteit. 
  8. Definieer wat effectieve preventie is en stimuleer dat. De juiste preventie kan zorgkosten voorkomen. Partijen die zorgkosten elders in de zorgketen dragen (bijv. zorgverzekeraars) kunnen een bijdrage leveren aan effectieve preventie. 
  9. Wees creatief met het aanbieden van zinvolle dagbesteding. Een divers aanbod van dagbesteding met zoveel mogelijk kans op verdere participatie is van grote waarde. Dat kan geboden worden als (kleinere) gemeenten samenwerken en het aanbod afstemmen op de vraag. 
  10. Niets doen is geen optie. De zorgtaken die op gemeenten afkomen zijn zeer fors. Gemeenten die niet nu al starten met het opstellen van een visie en samenwerking zoeken, komen in later in de problemen met uitvoering en budget. D66 bouwt op alle politieke niveaus aan een goede, betaalbare en toegankelijke zorg met een menselijke maat.

2 opmerkingen:

  1. Kees Marges25 oktober, 2013

    Helaas, slechts een opsomming van algemeenheden en open deuren, die nog niets zegt over de keuzes die gemaakt moeten gaan worden. Ik vind het verkiezingsretoriek, mooie soundbites, die het maken van keuzes uit de weg gaan en de partij alle ruimte biedt om na de verkiezingen keuzes te maken, die vele D66 kiezers niet hadden gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat u open deuren noemt zijn in feite belangrijke richtinggevende noties vanuit een samenhangende visie op toekomstbestendige zorg. Inderdaad moeten vele nog in de praktijk gebracht worden, al dan niet na vastlegging in wet- en regelgeving. Dat lukt alleen als D66 groot is. Dus kies voor D66. Pieter Stienstra D66.

    BeantwoordenVerwijderen