dinsdag 19 november 2013

Samenwerken in een nieuwe Delftse Uitdaging

Zoals ik op mijn bladzijde over Verbinden al zeg: volgens mij zit de kracht van Delft in de combinatie van alle positieve krachten binnen de Delftse samenleving: de kennis- en onderwijswereld, de ondernemingen en beroepsbevolking en niet in de laatste plaats alle (inmiddels 100.000!) burgers zelf.

Als D66-er ben ik ervan overtuigd dat de hoofdtaak van de gemeente is: heel goed luisteren (en niet alleen in verkiezingstijd!) naar de wensen van de Delftse samenleving en die in de juiste mix en binnen de mogelijkheden realiseren. De formele taken van de gemeente zijn in de wet verankerd. Zaken die daarbuiten vallen kunnen vaak heel goed door andere groepen binnen Delft zelf worden opgepakt.

Ik vind dat initiatieven die duidelijk steun bieden aan de doelen die de gemeente in zijn eigen programma's voor ogen staan, ondersteuning van de gemeente verdienen. In deze krappe tijden zal die ondersteuning vooral de vorm hebben van het helpen leggen en onderhouden van verbindingen tussen delen van de Delftse samenleving die belang hebben bij deze initiatieven.

Op dit punt is een mooi Delfts initiatief de Stichting Bedrijf & Samenleving Delft. Deze Stichting, waarvan ik lid ben met mijn eigen initiatief SeniorAlliantie, verbindt bedrijven die iets voor de samenleving willen betekenen met maatschappelijke organisaties die ondersteuning kunnen gebruiken bij het realiseren van hun doelen. De afgelopen jaren heeft de stichting de vragen van de ca 400(!) Delftse stichtingen en verenigingen helpen inzichtelijk te maken, zodat bedrijven kunnen bepalen hoe ze zich willen inzetten. Elk jaar werd de Delftse Beursvloer georganiseerd. Reeds honderden mooie matches werden gemaakt tussen betrokken bedrijven en organisaties. Ook de maandelijkse bijeenkomsten, de Social Mondays, zijn een groot succes.

Per 1 januari 2014 krijgt de stichting een andere naam. De Delftse Uitdaging. Hierbij wordt aangesloten bij het landelijk concept De Uitdaging, dat dezelfde doelstelling als B&S nastreeft. Ook de werkwijze verandert. Binnen de Uitdaging worden taken opgeknipt en verdeeld. De basis vormt de matchgroep, bestaande uit “oude rotten en jonge honden”. Zij zorgen dat matches gemaakt worden. Een oude rot zet zijn netwerk in om matches mogelijk te maken, een jonge hond besteedt maximaal 1 uur per week om matches te realiseren. Het netwerk waarbinnen gematcht wordt, wordt hierdoor uitgebreid. 

Deze matchgroep wordt in de uitvoering van zijn werkzaamheden door verschillende bedrijven ondersteund, bijvoorbeeld op het gebied van faciliteiten en PR. Daarnaast houdt de nieuwe centrale manager, Anny Oving, overzicht. Zij is het centrale aanspreekpunt en onderhoudt contacten met de ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Een mooi voorbeeld van samenwerken voor een krachtig Delft, een onderwerp waaraan ik nu als kandidaat gemeenteraadslid, en hopelijk straks als verkozen gemeenteraadslid, veel aandacht wil besteden.

bron:  www.bedrijfensamenlevingdelft.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten