donderdag 21 november 2013

Goed contact voorwaarde voor betrokken ouderen

eigen foto
Naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen organiseerden de Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen Delft (waarin ANBO, KBO en PCOB samenwerken) op 20 november 2013 een politiek debat in Wijkcentrum De Vleugel.

Onder leiding van Co van der Maas gaven negen vertegenwoordigers van Delftse politieke partijen ten overstaan van een 30-koppig publiek hun visie op vele onderwerpen die van bijzonder belang zijn voor ouderen. Aan het panel nam namens D66 Delft gemeenteraadslid Kim Huijpen deel.

Veel onderwerpen passeerden de revue. Vaak stond de onzekerheid rond de komende decentralisatie van de zorgverlening centraal. Alle partijen stelden dat het van belang is ook de ouderen serieus te nemen. Hun mening, wensen en behoeften doen er toe en dienen dan ook duidelijk door te klinken bij het gemeentebestuur. Verschillende gemeenteraadsleden benadrukten hun inzet om actief contact te onderhouden met ouderen, wat niet altijd eenvoudig is vanwege de diversiteit van de groep. Ook wezen zij op de vele mogelijkheden voor alle burgers, dus ook ouderen, om rechtstreeks met hen in contact te treden.

Dat kan via mail, telefoon, fax, brief en persoonlijk gesprek, voor en tijdens de behandeling van beleidsstukken. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om formeel in te spreken tijdens commissievergaderingen. Maar vaak is de besluitvorming dan al een eind op streek en inhoudelijke beïnvloeding niet meer zo makkelijk. Pas als er een bloeiend contact is tussen het gemeentebestuur en ouderen kan worden voorkomen dat er meer over dan met ouderen wordt gesproken.

Kim Huijpen D66 vijfde van rechts
Namens D66 Delft wees Kim Huijpen op het belang dat haar partij hecht aan het vrij kunnen kiezen, ook door ouderen, uit een breed en gevarieerd woon- en zorgaanbod. Iedereen wil immers zo lang mogelijk de regie houden op zijn leven waarbij zelfstandig wonen en vrije keuze van de meest passende zorgvormen centraal staan. Ook bij het stijgen der jaren zal (mantel)zorg steeds belangrijker worden. Daarvoor kan, naast uit de kring van familie en vrienden, ook worden geput uit de kring van kennissen uit de eigen straat en buurt. Dan is het wel nodig dat de ouderen, door middel van actieve deelname aan locale sociale activiteiten, een netwerk van kennissen dus potentieel mantelzorgers actief opbouwen en onderhouden. Al doende wordt gelijk eenzaamheid op afstand gehouden en professionele thuiszorg en zo nodig verpleeghuiszorg zo lang mogelijk uitgesteld.Overigens is ook in de toekomst verpleeghuiszorg voor allen die het nodig hebben gegarandeerd, ondanks alle spookverhalen die anders suggereren.

Als “jongere oudere” heb ik met veel belangstelling deze middag bijgewoond. Mijn gesprekken met verschillende “oudere ouderen” vooraf, in de pauze en achteraf gaven mij beter inzicht in de soms weerbarstige praktijk van het ouder worden. Maar ook in de drive en het enthousiasme van heel veel ouderen om actief te blijven deelnemen aan de maatschappij en ook anderen daartoe te verleiden. Ook al is het, zoals een der organisatoren verzuchtte, soms best wel moeilijk om minder actieve ouderen te mobiliseren. Iets waaraan ik als (kandidaat)gemeenteraadslid voor D66 graag zal bijdragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten