zaterdag 8 maart 2014

"Taal op eigen Kracht" voor verbinding tussen Delftse culturele groepen

Op 8 maart 2014 bracht ik namens D66 Delft een bezoek aan de Somalische Vereniging MidNimo Delft. Mensen van buitenlandse oorsprong die als Nederlanders actief willen participeren in de Nederlandse maatschappij maar ook verbonden blijven met de Somalische wortels. Een combinatie die eeuwenlang in Nederland mogelijk is geweest en ons land heeft gemaakt tot wat het (meestal) is: gevarieerd, open en tolerant. Een groot goed.

Zoals ik schrijf op mijn bladzijde Verbinden zit de kracht van Delft volgens mij juist ook in de ruim 100.000 Delftenaren zelf. Volgens statistische informatie van de gemeente Delft heeft ruim 10% daarvan een buitenlandse nationaliteit. Bijna een derde van de Delftse bevolking is in het buitenland geboren of heeft ouders die daar geboren zijn. Alle kans dus om in eigen stad nieuwe maatschappelijk-culturele aspecten te ontmoeten en te verbinden tot een gevarieerde en veelkleurige samenleving. Ik wil daartoe als (kandidaat) gemeenteraadslid actief aandacht geven aan maatschappelijke, culturele, wijk- en buurtorganisaties en particuliere initiatieven.

Een van de onderwerpen die de Somalische Delftenaren ter sprake brachten was de noodzaak van goede beheersing van de Nederlandse taal voor kinderen èn ouderen. Op dit onderwerp googlend  trof ik een interessant artikel op de website van de gemeente Delft. Daarin wordt geschetst dat organisaties van de gemeente (onder voorwaarden) de ruimte krijgen zélf taalprojecten te organiseren. “Taal op eigen kracht”  noemen ze dat. Niet-commerciële partijen zoals stichtingen en verenigingen bepalen zelf de vorm, inhoud en organisatie van het taalprogramma. De gemeente ondersteunt waar nodig, met advies en geld.

Het artikel legt uit waarom het project "Taal op eigen Kracht" bestaat. "De gemeente stuurt nadrukkelijk op de eigen kracht van de burgers én de partners in de stad. We beogen dat Delftenaren zoveel mogelijk zélf de regie op hun eigen leven hebben en meedoen in de Delftse samenleving. Daarom wil de gemeente ook steeds meer samen gaan werken met zelforganisaties. Samen bieden we tijdelijke ondersteuning, maar altijd met het doel mensen weer in hun eigen kracht te zetten."  Een tekst die zo uit het D66-verkiezingsprogramma geknipt zou kunnen zijn. Een insteek die dan ook doorgaande steun verdient vanwege het vergroten van de kans op verbinding tussen de gevarieerde en veelkleurige groepen van Delft. Met maatschappelijke samenhang en participatie als gevolg.

Bron en verder lezen in het artikel zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten