zaterdag 29 maart 2014

Delft: één huis wakende over velen


Op 27 maart 2014 werd de nieuwe Delftse gemeenteraad geïnstalleerd. Alle nieuwe raadsleden, waaronder ook ik, kregen de Delftse vroedschapspenning uitgereikt.

Een penning die al bestaat sinds 1775, in diverse vormen en met verschillende functies. Het boekje "De Delftse vroedschapspenning" van de hand van Nico Arkesteijn en Gerrit Verhoeven beschrijft op onderhoudende wijze ontstaan en geschiedenis van de penning.

De moderne penning is gemaakt naar het model uit 1776. De voorzijde toont het Delftse stadhuis met een toepasselijke Latijnse spreuk. Op de achterzijde staat een stadsgezicht gezien vanuit het noorden. Daarop de Vliet met enkele scheepjes en de Lepelbrug, de torens van de Oude en Nieuwe Kerk en het stadswapen er boven.

De Latijnse spreuk op de voorzijde is in 1775 bedacht door de toenmalige rector van de Latijnse School en luidt: "In vigilans pluribus una domus". Dat betekent: "Eén huis wakende over velen".

Blijkbaar een toepasselijke spreuk in 1775. Nog steeds een heel toepasselijke spreuk in 2014. Een opdracht voor de hele Delftse gemeenschap van vandaag, de raad voorop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten