vrijdag 21 maart 2014

Ook in Delft uitslag definitief, voortouw vervolg bij D66

Onderstaande tekst bevat quotes van een bericht op de website van de gemeente Delft.

"Nu de uitslag van de verkiezingen bekend is, gaan de politieke partijen uit de gemeenteraad samen overleggen over de vorming van een coalitie. D66 heeft als partij met de meeste zetels in de gemeenteraad daartoe het voortouw genomen. Deze partij levert een (in)formateur die in eerste instantie gaat kijken welke partijen samen een coalitie kunnen vormen.

In Delft waar de gemeenteraad 37 zetels telt, wordt als regel gekeken naar een mogelijke samenwerking van partijen die samen een meerderheid (minstens 19 zetels) hebben. In deze gesprekken wordt onder meer een vergelijking van partijprogramma’s gemaakt en wordt gekeken welke partijen de komende vier jaar kunnen ‘regeren’. De partijen in deze coalitie leveren de wethouders voor het college van burgemeester en wethouders.

Wanneer de informatieve gesprekken achter de rug zijn, breekt de periode aan waarin de partijen een college samenstellen. De coalitiepartijen besluiten hoe de wethoudersportefeuilles zoals financiën, economische zaken en welzijnsbeleid worden verdeeld en welke wethouders hiervoor verantwoordelijk worden. ....

Er staat geen termijn voor de duur van de coalitieonderhandelingen.... Toch is het streven van partijen altijd om de onderhandelingen binnen een redelijk korte termijn af te ronden. Meestal zo’n vier tot zes weken. Dat is ook in het belang van de stad, omdat het demissionaire college geen nieuwe voorstellen aan de gemeenteraad kan doen, maar slechts de lopende zaken mag afronden.

Aan het eind van het formatieproces schuiven partijen hun kandidaat-wethouders naar voren. De gemeenteraad moet deze kandidaten vervolgens goedkeuren. Als dat is gebeurd kunnen college en raad echt aan de slag."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten