donderdag 22 maart 2018

Uitslag Delft steun voor huidig lokaal coalitiebeleid?

* coalitiepartij 2014-2018
"In een bomvol stadhuis heeft burgemeester Marja van Bijsterveldt woensdag 21 maart rond middernacht uur de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. D66 verliest en gaat van acht naar vijf zetels. STIP wint twee zetels en gaat naar zes zetels. GroenLinks wint drie zetels en wordt met zeven zetels de grootste partij in Delft. Onafhankelijk Delft wint ook en gaat ten opzichte van 2014 van vier naar vijf zetels. De PvdA verliest een zetel en komt op drie zetels. De overige vijf partijen behouden hun zetels. (...)
De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Delft wordt op vrijdag 23 maart vastgesteld door het centraal stembureau. Dan wordt duidelijk welke 39 kandidaat-raadsleden de komende vier jaar de Delftse gemeenteraad vormen. Bij de vaststelling van de definitieve uitslag worden ook de voorkeurstemmen en restzetels meegewogen. De nieuwe gemeenteraad wordt op donderdag 29 maart geïnstalleerd"

In Delft waren ten opzichte van 2014 twee zetels meer te verdelen, namelijk 39 in plaats van 37. Dat komt omdat de stad vanwege de groei structureel meer dan 100.000 inwoners telt. Van deze twee zetels viel een zetel toe aan de coalitie en een aan de oppositie (Onafhankelijk Delft). Daarmee is de verhouding coalitie-oppositie ongewijzigd gebleven: coalitie 24 zetels (2014: 23) en oppositie 15 zetels (2014: 14). Daaruit zou kunnen worden afgeleid dat de Delftenaren in overgrote meerderheid (61% in totaalpercentage stemmen) tevreden zijn met het coalitiebeleid van de afgelopen jaren. Beleid dat overigens, met name de laatste paar jaar, steeds nauwer werd afgestemd met de oppositie. Een ontwikkeling waaraan ik van harte bijdroeg.

De grootste verschuiving vond plaats binnen de coalitie: D66 verloor zetels aan coalitiepartners GroenLinks en STIP. Het is voor mij de vraag of hieraan (vooral) lokale programmatische verschillen ten grondslag liggen of (meer) landelijke oorzaken zoals een Jesse- of referendumeffect. Wel een punt om bij de komende coalitievorming mee te nemen. Het gaat immers om het lokaal beleid voor de komende vier jaren, en het daarbij verbinden van alle bewoners ten behoeve van sámen leven in een krachtig Delft.

Naschrift: de definitieve verkiezingsuitslag, vastgesteld op 23 maart 2018, is hier te vinden.

Het begin van deze blog citeert uit een persbericht van de gemeente Delft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten