woensdag 14 maart 2018

Goede sport- en spelvoorzieningen hebben prioriteit, vindt D66

De afgelopen jaren heb ik namens D66 een actieve rol genomen bij het bewaken en verbeteren van de Delftse sportvoorzieningen. Bij de behandeling medio 2015 van de nota over de Delftse zwembaden hebben we de huidige vierkante meters zwemwater vastgelegd als passend bij Delft. Wij zetten in op het te allen tijde borgen van de beschikbaarheid van zo’n capaciteit, ook als de exploitatie van zwembaden wordt overgedragen aan de markt (zoals is gebeurd bij zwembad Kerkpolder) of als de twee andere, verouderde zwembaden binnenkort worden vervangen door nieuwbouw.

Een vergelijkbaar succes behaalden we eind 2016 toen we vastlegden dat het toegezegde investeringsplan voor de overige sportvoorzieningen in Delft (sporthallen en –velden maar ook sportveldjes in de wijken) gebaseerd moet zijn op een complete meerjarige analyse van behoeften, huidig aanbod, vervangingsnoodzaak en aanvullingsnoodzaak. Natuurlijk vindt D66 dat een dergelijke analyse alleen maar gemaakt kan worden samen met de betrokken sport-en wijkverenigingen. We hebben er grote moeite mee dat de huidige PvdA-wethouder er nog niet in geslaagd is een dergelijk investeringsplan te leveren en zullen het volgende college vragen om spoed.

Tenslotte blijft D66 warm supporter van het Jeugdsportfonds. Dat betaalt voor kinderen vanaf 4 tot 18 jaar die leven in gezinnen waar niet genoeg geld aanwezig is om lid te worden van een sportvereniging de contributie en bepaalde gevallen de sportattributen.

In ons Verkiezingsprogramma zijn onderstaande aandachtspunten opgenomen:
  • D66 wil dat ieder kind in Delft kan sporten en zijn zwemdiploma-A halen.
  • D66 wil de kwaliteit van de beschikbare sportvelden en –zalen waarborgen. Daartoe moeten deze voorzieningen goed en efficiënt gebruikt kunnen worden.
  • D66 wil dat de Delftse verenigingen doorgaan met ‘Maatschappelijk Verantwoord Verenigen’. Subsidies voor sportverenigingen zullen zich hier dan ook(primair) op moeten richten.
  • D66 wil dat Delft beschikt over voldoende zwemwater en dat de gemeente doorzet met de bouw van een nieuw zwembad ter vervanging van de Sportfondsenbad aan de Weteringlaan en het Zwem- en Squashcentrum Delft. D66 wil dat daarbij onderzocht wordt of in de zomer buiten kan worden gezwommen, bijvoorbeeld doordat de gebouwschil gedeeltelijk kan worden
    geopend.
  • D66 wil dat het hoogheemraadschap zich maximaal inzet voor verbetering van de (zwem)waterkwaliteit in de Delftse Hout en roept de gemeente op hierover in nauw contact te blijven met het hoogheemraadschap.
  • D66 wil door de stad heen genoeg aantrekkelijke groene plekken die mede zijn ingericht om recreatief en sportief te bewegen. Dit komt tegemoet aan de trend om in de openbare ruimte te sporten.

De volgende blogs geven een beeld van onze inzet op sport en spel en de resultaten daarvan:
februari 2018: "Stadsradio Delft zoekt inbreng sporters, sportbestuurders en andere Delftenaren"
oktober 2017: D66 stelt college vragen over rubber bij sportvelden
juni 2017: "Europa wil schonere korrels in kunstgrasvelden"
februari 2017: Meer kinderen sporten in Delft 
oktober 2016: D66 stelt schriftelijke vragen over veiligheid zwembaden en kunstgrasvelden
september 2016: D66 zorgt voor betere basis sportplannen Delft: snoeien om te groeien
januari 2016: BuurtSportCoaches: juiste maat of onsje minder - dat is de vraag
november 2015: D66 blij met Delftse Zwemregeling
mei 2015: D66 op de bres voor voldoende Delfts zwembadwater
bron illustratie website D66 Delft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten