donderdag 5 december 2013

Delfts burger-testteam Bereikbaarheid verbetert verkeerssituaties

bron www.delft.nl
Ik neem al bijna drie jaar deel aan het Testteam Bereikbaarheid van de gemeente Delft. Dat is een groep gewone Delftenaren die een keer of vijf per jaar op verzoek van de gemeente vrijwillig tijdelijke verkeerssituaties beoordeelt.

Het testteam bekijkt of het geheel van afzettingen, omleidingen, bebording en tijdelijke inrichting, bezien vanuit verschillende soorten gebruikers, wel werkt. Daartoe benaderen we de testlocatie te voet, per fiets, auto of scootmobiel. We noteren onze opmerkingen op lijsten of een kaart van de situatie en maken zo nodig foto's.

De afgelopen jaren hebben we verschillende tijdelijke situaties in de Spoorzone getest. Ook de route Sebastiaansbrug - Mijnbouwplein was onderwerp van een test en gisteren bekeken we de situatie op de kruising Rotterdamseweg - Jaffalaan. Verder hebben we vooraf meegedacht over of en hoe het Abtswoudse fietstunneltje versneld weer gedeeltelijk opengesteld kon worden.

Alle opmerkingen en vragen van het Testteam worden overgedragen aan medewerkers van de gemeente die ook altijd bij de test aanwezig zijn. In het begin moesten het leken-testteam en de gemeentelijke experts nog aan elkaar wennen. Inmiddels is er wederzijds vertrouwen gegroeid. Er wordt geluisterd naar het testteam en regelmatig worden gesuggereerde aanpassingen snel doorgevoerd. En het testteam staat open voor deskundige uitleg als iets echt niet kan. Er is mijns inziens nog meerwaarde te bereiken als het testteam meer zou worden ingezet bij het beoordelen van tijdelijke verkeerssituaties voordat die worden ingericht. Zoals volgend jaar de situatie rond Poortlandplein, Mijnbouwstraat en Mijnbouwplein en Sebastiaansbrug. Immers, een burger ziet het onmiddellijk als een formeel juist verkeersplan vanwege te voorzien ander gedrag gewoon niet zal gaan werken...

Het testteam Bereikbaarheid is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie waar heel Delft beter van wordt. Ik pleit er voor dit werkmodel ook te gebruiken bij andere onderwerpen waarbij een mix van techniek en gedrag aan de orde is. Zo hadden de technische plannen rond het kort-parkeren in het Delftse Centrum, vóór formele bespreking in Raadscommissie en Raad zelf, nog best onderwerp geweest mogen zijn van een laatste "testteam-overleg" tussen de ambtenaren en betrokken burgers. Een vorm van overleg waar ik me als D66-gemeenteraadslid voor zal inspannen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten