donderdag 12 december 2013

Meer verbinding in Delft door delen met en zorgen voor elkaar

Mike Reuser over "Delen, het nieuwe hebben"
Op woensdag 11 december 2013 was ik in Buurthuis De Wending te gast bij de inloopavond van de belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier. Een mooie avond met verschillende inhoudelijke onderwerpen die tot nadenken stemden.

Na een verhaal van een team van TU Delft over Parking Spoorzone Delft volgden inspirerende verhalen van Mike Reuser over het thema ‘delen is het nieuwe hebben’ en Janny Gort van Diva Delft over zorgvoorelkaar.com.

Mike Reuser legde uit dat meer hebben zeker niet altijd gelukkiger maakt. Je kunt ook gelukkig (misschien zelfs gelukkiger) zijn door te delen. Dat kan gaan om spullen zoals een boormachine of een auto, maar ook om tijd of inzet zoals bij een verfklusje of een keer oppassen. Het delen van goederen door lenen of huren, al dan niet op commerciële  basis, neemt de laatste tijd een hoge vlucht door  middel van internet. Denk bijvoorbeeld aan leenauto's via snappcar.nl of het commerciële Greenwheels en huurmuziek zoals via Spotify. Nog veel meer voorbeelden en links passeerden de revue waarmee Mike zijn stelling "Delen is het nieuwe hebben" illustreerde.

Janny Gort legde uit dat ook Zorgvoorelkaar een internetinstrument is. Daar worden hulpvraag en vrijwillig en professioneel hulpaanbod met elkaar in contact gebracht. Zorgvoorelkaar draait volgens de website inmiddels in 12 Nederlandse gemeenten en ging in maart 2013 ook in Delft van start. Daar is de start deels gesubsidieerd door de gemeente Delft en zorginstellingen om lokaal draagvlak te organiseren en de site te helpen vullen.

Twee inspirerende voorbeelden die kunnen helpen het contact tussen buren en buurtgenoten te leggen en verstevigen waardoor een sterkere verbondenheid ontstaat. Zaken die vroeger in de vorm van burenhulp gewoon waren en die we nu, in een tijd waarin zelfredzaamheid weer noodzakelijker wordt, ons weer moeten aanleren. Omdat het nuttig èn leuk is.

Inspirerende voorbeelden die terecht de aandacht krijgen van de gemeente Delft en lokale politieke partijen zoals mijn eigen D66. Aandacht die ook verdiend wordt na de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten