dinsdag 24 december 2013

Voedselbank Delft: een goed initiatief dat hopelijk snel overbodig is

bron Delft op Zondag
Recent besteedden zowel de Delft op Zondag als de Delftse Post aandacht aan de Voedselbank Delft e.o. Een prachtig initiatief dat niet nodig zou moeten zijn maar dat helaas wel is. Wekelijks deelt de Voedselbank bijna 400 voedselpakken uit onder Delftenaren en inwoners van Pijnacker-Nootdorp die van een paar tientjes per week rond moeten komen. En dat aantal groeit nog steeds.

Lokale tuinders en middenstanders, supermarkten, cateraars, distributeurs en veilingen die regelmatig producten over hebben,  kunnen de Voedselbank in natura steunen door producten te leveren voor de pakketten. Maar ook particulieren kunnen hun bijdragen afgeven bij het centraal opslag- en distributiecentrum.

Het inpakken van de (kerst)voedselpakketten is voor de vrijwilligers een flinke klus. Toen ik zelf vorige week enkele dozen met kruidenierswaren af gaf bij de Immanuëlkerk aan de Schoemakerstraat, was ik onder de indruk van de schaal van de operatie. Alle ruimten stonden vol met goederen, vrijwilligers liepen af en aan en rolrekken met gevulde kratten werden een bestelauto ingereden. Een ware mierenhoop van positieve inzet voor mensen die het in deze tijd extra goed kunnen gebruiken.

Ik kan me na mijn korte bezoek heel goed voorstellen dat de ruimte in de Immanuëlkerk te klein is geworden. Per 1 januari 2014 verhuist het centrale distributie- en opslagcentrum dan ook naar een nieuw ingerichte bedrijfshal aan de Schieweg 87K te Delft. Er is in november en december flink verbouwd in de hal, met steun van de verhuurder, eigen vrijwilligers, sponsoren en gulle gevers. De Delftse horeca regelde een nieuwe koelcel. Met de nieuwe locatie is de Voedselbank klaar voor doorgaande dienstverlening.

Het is eigenlijk jammer dat de Voedselbank nodig is. Zoals gesteld in het D66 Delft Verkiezingsprogramma 2014-2018, waardeert D66 particuliere initiatieven tegen armoede zoals de Voedselbank, non-foodbank en de vakantiebank. Wat D66 betreft moet de gemeente deze organisaties dan ook onder de aandacht brengen en daardoor steunen. Overigens betekent dat niet dat D66 vrede heeft met deze mooie, maar eigenlijk ongewenste noodmaatregelen. D66 streeft naar het overbodig maken van lokaal beleid tegen armoede. Ons doel is dat iedereen voldoende inkomsten en vaardigheden heeft om in zijn eigen onderhoud te kunnen voorzien. Een doel dat niet met een druk op een spreekwoordelijke knop gerealiseerd kan worden, maar alleen door het bundelen van krachten en het op alle maatschappelijke, sociale en politieke niveau's hard werken aan structurele verandering. Juist ook door betrokkenen zelf.

bronnen: genoemde krantenartikelen en de December Nieuwsbrief van de Voedselbank

Geen opmerkingen:

Een reactie posten