dinsdag 10 december 2013

Onderwijs voor allen: kansen èn mede-verantwoordelijkheid voor studenten

Maandagavond 9 december 2013 was D66 leider Alexander Pechtold te gast bij de Delftse studentenvereniging K.S.V. Santus Virgilius, gewoonlijk aangeduid als Virgiel. Geflankeerd door D66 Delft lijsttrekker Lucas Vokurka (ook Delfts wethouder van onder meer onderwijs) beantwoordde hij vragen van enkele van de ruim 200 aanwezigen.

Onderwijs blijft de sleutel tot succes en persoonlijke groei. Daarom investeert D66 stevig in onderwijs. Al 800 miljoen euro werd vrijgemaakt voor het basisonderwijs bij het herfstakkoord. Het is de ambitie van D66 nog eens honderden miljoenen te investeren in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Dan zou kunnen wanneer fondsen vrijvallen uit het voorzien pensioenakkoord. Fondsen die wat Pechtold betreft het best kunnen worden aangewend door de instellingen zelf op de plaatsen waar zij die het meest nodig hebben.

Zowel Pechtold als Vokurka benadrukten dat wat D66 betreft de overheid moet blijven investeren in betere toegang voor allen tot levenslang onderwijs en een nog betere kwaliteit van dat onderwijs. "Het is toch te gek dat Rutte al blij is met één Nederlandse universiteit in de wereldwijde top 100! We zouden moeten streven naar de top10!", aldus Pechtold.

Tegelijk vraagt de inspanning om toegang van allen tot goed onderwijs te garanderen, dat studenten ook hun verantwoordelijkheid nemen. Met maximale studieresultaten en financiële bijdragen waar dat kan. De studielening is een manier om mensen die vanwege een hogere opleiding grotere carrièrekansen krijgen, ook zelf te laten bijdragen aan hun eigen kansvergroting. Overigens zegde Pechtold wel toe dat nog gekeken zal worden naar eventuele onbedoelde effecten van de studielening, zoals feitelijk verminderende toegang tot het onderwijs voor bepaalde groepen studenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten