dinsdag 21 januari 2014

D66 Delft aanpak van jeugdwerkloosheid: voorkomen èn repareren

bron
Recent plaatste Jane S. Kuldipsingh, de Haagse Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, een bericht op de D66 LinkedIn-groepssite. In haar bijdrage stelt Jane dat "jeugdwerkloosheid ons allen raakt.... Van Michael tot Mustafa, van Femke tot Fatima en Sharida." Inderdaad,  jeugdwerkeloosheid is een gezamenlijk probleem, waaraan we alleen gezamenlijk iets kunnen en moeten doen.

Jane roept op om binnen de eigen netwerken, families en vrienden gezamenlijk te zoeken naar allerlei soorten vacatures, stagesplaatsen en leerwerkplekken. Om de match tussen vraag en aanbod te versterken en bevorderen biedt de gemeente Den Haag aantrekkelijke arrangementen waaronder de Haagse Leerwerkcheque ter waarde van €3.000,-.

Ook in het Delftse D66 Verkiezingsprogramma 2014-2018 komen verschillende maatregelen aan de orde om jeugdwerkeloosheid te voorkomen of aan te pakken. Zo wil  D66 dat de gemeente met MBO, HBO en de TU Delft afspraken maakt over stageplekken, het ondersteunen van tegelijk werken èn leren en het bijeenbrengen van midden- en kleinbedrijf (MKB) en scholen.

Overigens vind D66 Delft dat we niet als vanzelfsprekend met publiek geld moeten opleiden tot werkloosheid. Daarom wil D66 samen met werkgevers sturen op beroepsopleidingen voor sectoren waar veel werk in is, zoals techniek.

Vakkennis is belangrijk voor een baan. Maar andere vaardigheden zoals samenwerken en solliciteren zijn volgens D66 net zo belangrijk, zeker bij jongeren. Niet alleen vergroten ze de baankansen van jongeren, maar op de langere termijn ook de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Primair ligt deze taak bij scholen, waar nodig in samenwerking met bedrijven. Maar de gemeente heeft ook een rol o.a. via jongerencentra zoals die in de Buitenhof. Verder wil D66 dat scholen hun deuren (blijven) openstellen zodat jongeren ook daar na schooltijd verschillende vaardigheden verder kunnen ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten