zaterdag 25 januari 2014

Levenslang leren: paspoort naar werk voor jong en oud

bron www.stedelijkonderwijs.be
Deze week hoorde ik het weer in een radioprogramma: "goed onderwijs is je paspoort naar werk". Dat geldt voor alle vormen van onderwijs: basis-, middelbaar-, hoger- en wetenschappelijk.

Terecht wil de gemeente Delft bevorderen dat zo veel mogelijk vormen en niveaus van onderwijs in Delft beschikbaar zijn. Met succes. Zo werd recent aangekondigd dat Delft naar verwachting vanaf 1 september 2014 een nieuwe schoolsoort rijker is: de Vrije School Voortgezet Onderwijs Delft. En op 1 maart 2014 luidt voor het eerst de bel van de nieuwe International School Delft aan de Nassaulaan. Er zijn nog veel meer soorten onderwijs in Delft, waarvan er vele beschreven zijn in de Onderwijsspecial van de DelftopZondag van 12 januari 2014.

Zoals basis- en vervolgonderwijs je paspoort is naar werk, zo is levenslang blijven bijleren het visum naar steeds weer nieuwe gedeelten van de arbeidsmarkt. Immers, alleen door te blijven leren in de vorm van bij- of zo nodig omscholen houden werkers aansluiting op de arbeidsmarkt, ook als die verandert.

"Bijblijven" is een eigen verantwoordelijkheid van ieder persoonlijk. Tegelijk kan naar mijn mening de gemeente een rol spelen bij het bevorderen van maximale toegang van jonge èn oudere leerlingen tot het Delftse onderwijs. Daarom werden op mijn suggestie enkele passages daarover toegevoegd aan het Verkiezingsprogramma 2014-2018 van D66 Delft.

Zo stelt het programma nu dat D66 wil dat de gemeente met MBO, HBO en TU Delft afspraken maakt over mogelijkheden voor iedereen om aan die instellingen onderwijs te volgen, ook later in de carrière. Te denken valt aan het in cursusvorm aanbieden van onderdelen van het gewone curriculum zoals de TU Delft doet via EdX online.

D66 vindt verder dat toegang tot dergelijk onderwijs open zou moeten staan voor iedereen, ongeacht leeftijd. D66 wil de mogelijkheid onderzoeken van ‘scholingsvouchers’ voor ouderen die langer dan een half jaar werkloos zijn naar het model van de leerwerkcheques voor jongeren.

Hiermee komen meer instrumenten beschikbaar die de toegang tot "levenslang leren" voor iedereen makkelijker maken, ongeacht leeftijd of vooropleiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten