woensdag 8 januari 2014

In Delft voor elkaar zorgen in het nieuwe jaar

De groei van de verzorgingsstaat en van ieders verwachtingen van gezondheid en zorg zijn de afgelopen decennia hand in hand gegaan. De kwaliteit, maar ook de kosten van de voorzieningen in de langdurige zorg zijn hierdoor enorm gestegen.

D66 is ervan overtuigd dat we zorg alleen betaalbaar kunnen houden én passende hulp aan mensen kunnen bieden als binnen de domeinen Werk & Inkomen, Zorg & Welzijn en Jeugdbeleid integrale oplossingen worden gevonden. Wat D66 betreft gaan we in Delft in het gehele sociale domein werken volgens: “één gezin, één plan, één budget, één coach in een multidisciplinaire hulpverlening”.

Ondersteuning en zorg zijn nodig bij mensen met een afgenomen eigen kracht, uitgaand van de mogelijkheden die er nog wél zijn. Die mogelijkheden moeten ook centraal staan in het opleidingsbeleid van zorginstellingen.

D66 denkt dat ook mensen die niet geheel zelfredzaam zijn, verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen voor het op orde krijgen en houden van hun leven. D66 streeft naar een lokale zorg die uitgaat van de eigen kracht van zowel zorgvragers als zorgverleners en van de verbondenheid tussen mensen onderling.

Als iemand behoefte heeft aan zorg of ondersteuning moet er eerst worden gekeken hoe de omgeving (familie, vrienden of vrijwilligers) kan helpen. Als zij niet (voldoende) beschikbaar zijn, zorgt de gemeente voor een doelmatig vangnet. Zorgverleners werken samen met aandacht voor de mantelzorgers en keuzevrijheid van de zorgvrager. De gemeente moet daarbij de privacy waarborgen, het gaat tenslotte om medische gegevens.

bron: Verkiezingsprogramma 2014-2018 D66 Delft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten