zondag 12 april 2015

In gesprek met Delft: "stop gekissebis en zorg voor duidelijkheid"

Zaterdag 11 april 2015 ging ik met collega-raadsleden en andere leden van D66 Delft weer de straat op voor gesprekken met Delftenaren en bezoekers. Dat doen we meerdere keren per jaar, en zeker niet alleen in campagnetijd, zoals enkele passanten met waardering opmerkten.

De gesprekjes leveren altijd interessante meningen en ideeën op. Die worden verzameld op de facebook-bladzijde van D66 Delft en een landelijke website.

Twee suggesties van een Delftse inwoonster breng ik graag onder de aandacht. Zij vond in de eerste plaats dat de raad moet ophouden met "gekissebis". "De problemen van Delft zijn daarvoor te groot", zei ze. Verder pleitte ze voor voldoende en heldere berichtgeving over de financiële problemen en de verschillende overwogen oplossingen. Haar suggestie om "een notulist van de stad aan te stellen om de journalistiek te ondersteunen bij juiste berichtgeving" is in deze tijd van een krimpend ambtelijk apparaat misschien niet helemaal haalbaar. De gedachte daarachter is belangrijk en in samenwerking tussen meerdere actoren goed haalbaar, ook zonder aparte "stadsnotulist".

De gemeente Delft levert via een continue stroom persberichten actuele informatie over wat er in de gemeente, het college en de raad speelt, inclusief de complexe financiële situatie. Informatie die via de wekelijkse Stadskrant (digitaal beschikbaar maar ook een bijlage bij de Delftse Post) vaak verder wordt toegelicht en ingevuld. Voor geïnteresseerden zijn er natuurlijk de originele raadsstukken, die allemaal via het RaadsInformatieSysteem te bekijken en downloaden zijn. En waarover iedere burger haar/zijn mening kan geven via verschillende routes.

Het is goed dat ook de lokale bladen Delft op Zondag en Delftse Post plus de lokale edities van de landelijke dagbladen regelmatig aandacht geven aan de Delftse uitdagingen. Door het, al dan niet geredigeerd, overnemen van persberichten èn het maken van eigen (onderzoeks)artikelen.

Duidelijkheid over een probleem is de enige passende sleutel voor een goede oplossing van dat probleem. Alleen besluitvorming zonder "gekissebis" zorgt voor een breed draagvlak voor de gekozen oplossing. En een breed draagvlak is voorwaarde voor succes.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten