zondag 22 maart 2015

D66 wil Delftse woningmarkt ook voor ouderen in balans

Op donderdagavond 19 maart 2015 besprak de commissie Ruimte, Verkeer en Wonen van de Delftse gemeenteraad de ‘Ontwikkel agenda wonen en zorg in Delft 2015 – 2018’. Naar aanleiding daarvan plaatste D66 raadslid Kim Huijpen op vrijdag 20 maart een column op de website van D66 Delft onder de titel "Delftse woningmarkt ook voor ouderen in balans". Onderstaande blog is een verkorte versie van deze column.

"D66 ziet dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Het is daarom belangrijk dat zij in de buurt van voorzieningen kunnen wonen. Als er nieuwe toe- en doorgankelijke of levensloopbestendige woningen gebouwd worden, vindt D66 het wenselijk dat dat in de nabijheid van voorzieningen zoals huisarts, apotheek en winkels gebeurt....

Aan de ene kant zijn er ouderen of anderen met gezondheidsproblemen die in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Soms met een kleine investering van henzelf of van de overheid. Vanuit de gemeente is hier Wmo-budget voor beschikbaar. Anderen hebben echt een andere woning nodig.

De ANBO en de Wmo-raad hebben de gemeenteraad wat dat betreft op een belangrijk punt gewezen. Waarschijnlijk is er meer nodig dan de door het college genoemde doorstroommakelaar om ervoor te zorgen dat ouderen kunnen en zullen verhuizen naar een woning die past bij hun lichamelijke omstandigheden. De wethouder liet op vragen van D66 weten dat er in regionaal verband afspraken gemaakt zijn tussen de gemeenten de woningcorporaties. De corporaties onderzoeken wat de doorstroom helpt bevorderen. Vervolgens zullen deze initiatieven ingezet worden in Delft. Bijkomend voordeel van meer doorstroom op de woningmarkt is dat er dan mogelijk eengezinswoningen vrij komen. Die zijn in het sociale segment gewild in Delft.

Ook op een ander punt wil D66 de Delftse woningmarkt meer in balans brengen. Uit de ontwikkelagenda blijkt dat maar de helft van de ouderen qua inkomen in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Juist de laatste levensfase is een fase dat veel mensen willen huren. Nu zijn er landelijke ontwikkelingen, die zorgen dat corporaties hun sociale taak moeten scheiden van commerciële activiteiten. Woningcorporaties dreigen nu alle woningen die niet in het sociale segment verhuurd kunnen worden, stuk voor stuk te verkopen. D66 overweegt een motie in te dienen om de wat duurdere woningen te behouden in het huursegment in Delft....

D66 ziet graag dat de inwoners van Delft mee kunnen denken over de uitvoering van deze agenda. Dat zijn bijvoorbeeld de mensen die zich beziggehouden hebben met de Ouderenproof projecten."

bron tekst en illustratie column door Kim Huijpen op website D66 Delft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten