Met mijn vertrek als D66 Raadslid in Delft in maart 2018 heeft deze blog zijn functie vervuld. Mijn politieke overtuigingen veranderen niet maar het speelveld waarop ik die probeer te verwezenlijken wel. Ik dank alle lezers van deze blog voor hun interesse. We zien elkaar zeker elders.
zondag 8 juli 2018
Nieuw speelveld
donderdag 5 juli 2018
Weer een Delftse zomer met groen water - dweilen met de kraan open?
![]() |
Helaas is deze twee jaar oude blog nog steeds actueel:
Men zal mij niet gauw betrappen op klachten over te veel groen in Delft. Stadsgroen, van bomen via struiken en plantsoenen tot en met geveltuinen, is op allerlei manieren belangrijk voor een goed leefmilieu in de stad. Mits een en ander voldoende onderhouden wordt, natuurlijk. Waarbij inzet van vrijwilligers altijd welkom is.
Minder welkom is het overmatige groen dat we deze zomer in de Delftse plassen en grachten tegenkwamen. In de vorm van blauwalg en kroos. Met problemen voor de beschikbaarheid van het zwemwater in de Grote Plas in het Delftse Hout en in de waterspeeltuinen. Een onderwerp waarop ik in een aparte blog zal ingaan.
In een interview in de DelftOpZondag van 13 augustus 2016, van de hand van Henk de Kat, werden oorzaak en mogelijk aanpak helder geschetst door Ingrid ter Woorst. Zij is namens Water Natuurlijk Delfland dagelijks bestuurder ("hoogheemraad") bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Deze blog citeert enkele punten over kroos uit dit artikel.
"(...) Binnen het Delfland-bestuur dringen Water Natuurlijk en de Algemene Waterschapspartij al jaren aan op een actievere bestrijding van kroos. (...) Een eventuele aanpak moet altijd lokaal maatwerk zijn. Ter Woorst over kroos: "Dat is er altijd al geweest. Een beetje kroos op het water hoort erbij. Eenden en andere watervogels vinden het ook lekker. Maar het verscheen nu al vroeg in het voorjaar ook in het Delftse stadshart, waarschijnlijk onder invloed van de afgelopen zachte winter. En het is een waterplantje dat zich razendsnel vermeerdert, dus in een mum van tijd lagen de grachten vol."In de Delftse binnenstad heeft het Hoogheemraadschap recent een proef gedaan met doorspoelen van de grachten, gevolgd door het met een kraan wegscheppen van het kroos. Maar als je denkt aan de enorme hoeveelheid, dan is het niet gek dat deze "dweil-maatregel" geen blijvend effect had.
Het uitblijven van vrieskou kan een groeifactor zijn, maar voor de sterke kroos-verbreiding van dit jaar is het zeker niet de hoofdverklaring. Bepalender zijn de grote hoeveelheden stikstof en fosfaat, vooral afkomstig uit de tuinbouw, die in de grote Delflandse boezemwateren zoals de Schie terecht komen. (...) En stikstof: dat is een heerlijke voedingsbron voor kroos.
De hoogste stikstof-waarden worden gemeten aan de oostkant van Delft, in de Noordpolder van Delfgauw. Het kroos in Delft komt vooral uit die contreien, weet Ter Woorst. (...) Aan de Schipluidense kant is het wat beter gesteld, omdat daar het meest wordt geprofiteerd van een 'doorspoeling' met schoon water uit het Brielse Meer. Dat is een vrij nieuwe maatregel om de invloed van stikstof, fosfaat en tuinbouwgif wat te temmen in de regio's Delft, Westland en Den Haag.
"Maar eigenlijk is deze doorspoeling, die ons 300.000 euro per jaar kost, symptoom-bestrijding", zegt Ter Woorst. "We werken daarom hard aan het structureel terugdringen van de lozing van stikstof en fosfaat. We beginnen ook wel resultaat te boeken, maar het lukt helaas niet van de ene dag op de andere. We gaan het effect van onze maatregelen op dat vlak pas op langere termijn merken. Daarom zullen we tot die tijd het kroos en de algengroei nu nog op andere manieren moeten aanpakken." (...)
Dat wordt ook al gedaan. "Zo hebben we samen met de gemeenten de zwemplas in de Delftse Hout uitgebaggerd, en ook de Dobbeplas bij Nootdorp, om de voedselrijke bodem te verarmen. We hebben ook een uitlaatverbod voor honden en een lokvoer-verbod voor vissers afgekondigd. Verder proberen we ganzen te weren, en voor het publiek hebben we toiletten neergezet." (...)"
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen: zorgen dat er minder stikstof en fosfaat in het water zit en er jaarlijks bijkomt. Een mooie, doorgaande taak voor tuinbouwers, honden-uitlaters, vissers en zwemmers, om maar een paar categorieën burgers te noemen. En van beheerders als Hoogheemraadschap en gemeente Delft. Tot dat alles in de praktijk structureel vorm en effect heeft gekregen is het Delftse plassen- en grachtenwater te vaak gewoon niet goed genoeg en lijkt elke maatregel dweilen met de kraan open.
bron illustratie Hoogheemraadschap van Delfland
vrijdag 8 juni 2018
Kom naar het "Verrijk je Buurt inspiratiecafé" van Fonds 1818
Programma
Locatie: Rietveld Theater, Rietveld 49, Delft
Inloop vanaf 19:30 uur
Start programma: 20:00 uur
Einde 21:30 uur
We begeleiden je en geven advies, zodat je jouw ideeën kunt omzetten in een plan. Alles wat jouw straat of buurt een beetje beter of gezelliger maakt, komt in aanmerking. Als jouw idee past bij Verrijk je Buurt, kom je na beoordeling door Fonds 1818 in aanmerking voor een donatie tot maximaal € 3.000.
- Laat je inspireren door andere buurtinitiatieven en succesvolle projecten
- Praat met buurtgenoten om te horen hoe zij hun plan hebben aangepakt
- Ga met je eigen idee aan de slag tijdens een mini-workshop
- Stel je vragen aan de adviseurs van Fonds 1818
- Ontvang handige tools en hulpmiddelen uit de speciale Verrijk je Buurt-toolbox
Tekst en illustratie Fonds 1818
woensdag 6 juni 2018
Actieve democratie blijft nodig, ook met nieuwe coalitie Delft

De afspraken die de fracties hebben gemaakt, zijn neergelegd in een akkoord op hoofdlijnen. De koers die ze hebben uitgezet willen ze in de komende tijd verder uitwerken, in gesprek met de gemeenteraad en in samenwerking met de stad en de regio. En dat is volgens mij heel nuttig.
De verkiezingsuitslag geeft mijns inziens aan dat er in Delft inderdaad draagvlak is voor het voortzetten van de vorige coalitie. Immers, door de verkiezing veranderde binnen de Delftse Raad de zetelververhouding tussen coalitie en oppositie niet. Tegelijk geven de uit de verkiezingen voortkomende stemverhoudingen binnen de coalitie aan dat er anno 2018 minder steun is voor het sociaal-liberaal midden zoals door D66 verwoord en meer voor de flanken zoals vertegenwoordigd door GroenLinks en studentenpartij STIP. In hoeverre deze lokale verschuiving het resultaat is van landelijke ontwikkelingen is een vraag voor academici en voor de komende vier jaar niet relevant.
Ook dit coalitieakkoord bevat weer een mooie, zij het wat technocratische tekst, met voor elk wat wils. Maar ook met grijs taalgebruik dat om uitleg vraagt. Zoals rond het belangrijke thema wonen: "Het aantal sociale huurwoningen willen we hier op zo’n niveau houden dat de slaagkans van een Delftse woningzoekende in het sociale segment redelijk is". Wat is dat, "zo'n niveau" en "redelijk"? Geef duidelijke getallen die aansluiten bij werkelijke behoeften zoals geschetst in de Woonvisie 2016-2023.
De politieke uitdaging zit hem, zoals altijd, in de komende uitvoeringspraktijk. Zal de coalitie er, zoals de afgelopen twee jaren is gelukt, in slagen om een breed draagvlak te creëren voor invulling van de plannen? Dus samen met een kritische maar grotendeels constructieve oppositie èn de stad buiten de raad? En worden dus bij de uitvoering de stadsbewoners serieus, actief en permanent betrokken? Bij het plannen maken, de uitvoering daarvan èn de evaluatie van de resultaten?
Wat versterking van de lokale democratie betreft: in het coalitieakkoord komen de woorden "democratie", "inspraak", "raadpleging", "peiling" en "referendum" niet voor. En de paragraaf over participatie is niet erg innovatief. Dat voorspelt weinig goeds. Laten we hopen dat bij de beloofde uitwerking van het coalitieakkoord ("in gesprek met de gemeenteraad en in samenwerking met de stad en de regio") ook het gesprek met en de inspraak van de bewoners en hun vertegenwoordigers een ruime en structurele plek krijgt. Want zonder gesprek en vormen van permanente inspraak geen echte samenwerking of actieve democratie.
Bron illustratie website D66 Delft.
donderdag 22 maart 2018
Uitslag Delft steun voor huidig lokaal coalitiebeleid?
![]() |
* coalitiepartij 2014-2018 |
In Delft waren ten opzichte van 2014 twee zetels meer te verdelen, namelijk 39 in plaats van 37. Dat komt omdat de stad vanwege de groei structureel meer dan 100.000 inwoners telt. Van deze twee zetels viel een zetel toe aan de coalitie en een aan de oppositie (Onafhankelijk Delft). Daarmee is de verhouding coalitie-oppositie ongewijzigd gebleven: coalitie 24 zetels (2014: 23) en oppositie 15 zetels (2014: 14). Daaruit zou kunnen worden afgeleid dat de Delftenaren in overgrote meerderheid (61% in totaalpercentage stemmen) tevreden zijn met het coalitiebeleid van de afgelopen jaren. Beleid dat overigens, met name de laatste paar jaar, steeds nauwer werd afgestemd met de oppositie. Een ontwikkeling waaraan ik van harte bijdroeg.
De grootste verschuiving vond plaats binnen de coalitie: D66 verloor zetels aan coalitiepartners GroenLinks en STIP. Het is voor mij de vraag of hieraan (vooral) lokale programmatische verschillen ten grondslag liggen of (meer) landelijke oorzaken zoals een Jesse- of referendumeffect. Wel een punt om bij de komende coalitievorming mee te nemen. Het gaat immers om het lokaal beleid voor de komende vier jaren, en het daarbij verbinden van alle bewoners ten behoeve van sámen leven in een krachtig Delft.
Naschrift: de definitieve verkiezingsuitslag, vastgesteld op 23 maart 2018, is hier te vinden.
Het begin van deze blog citeert uit een persbericht van de gemeente Delft.
dinsdag 20 maart 2018
Met D66 versneld naar een groener en duurzamer Delft
Zeker, de afgelopen jaren heb ik namens D66 vol ingezet op een doortastende aanpak in Delft. Met resultaat. Er zijn inderdaad dingen bereikt maar wat mij betreft in een veel te traag tempo.
Beter onderhoud van stadsgroen en openbare ruimte in Delft is zo iets, met een hoop goede intenties in de Raad maar in de praktijk nog steeds geen eenduidige en controleerbare verbeteringen. Het officiële beleid voor vervangende aanplant van gekapte bomen is goed, net als de ideeën over bestrijding van hittestress door meer en groter groen. Maar de praktijk van veel te veel lege boomspiegels en miniboompjes als jonge aanplant in een totaal versteende Spoorzone is heel zichtbaar en strookt niet met het mooie beleid.
Wat mij betreft gaat D66 in de volgende periode nog steviger voor een sneller aantoonbaar groener en duurzamer Delft. Boter bij de vis! Met mij in de fractie zal dat zeker alle aandacht krijgen.
Daarom: steun D66, stem Pieter Stienstra, lijst 1 # 10.
eerdere blogs over groen, klimaat en duurzaam:
februari 2018: Groen kappen voor een ecologische zone; de omgekeerde wereld?
januari 2018: D66 stelt vragen over omvallen grote bomen in Delft
oktober 2017: Duurzame koers Eneco onzeker bij verkoop aandelen
oktober 2017: Delfts vastgoed versneld duurzamer en energieneutraal
september 2017: Ecologisch maaien in Delft
juli 2017: Groen en blauw temperen stedelijke hitte-eilanden
juni 2017: Energieneutraal door verduurzaming van gebouwen - van vrijblijvend naar verplicht?
mei 2017: Eerste Nederlandse "honey waterway" bij Delfland
april 2017: "D66 wil stevige stammen in de Spoorzone"
november 2016: D66 maakt Delft mooier en groener
september 2016: D66 wil meer ruimte voor vergroenende innovatie in bouwregels welstand
juli 2016: "Inspelen op hoosbuien of hitte kan ook budgetneutraal"
februari 2016: Delftse bomen verdienen beter beheer
februari 2016: Ook bij Beheerplan Groen en Water Delft: afspraak = afspraak
januari 2016: Goed idee voor koel groen in de wijk? Meld het HH Delfland
december 2015: D66-visie op duurzaamheid
november 2015: D66 vraagt en krijgt meer stuur op voortgang programma Delft Energieneutraal
maart 2015: Deltaplan Waterkwaliteit voor nog schoner water om en in Delft
november 2014: "Bomen in de stad zijn onbetaalbaar"
oktober 2014: D66 wil duurzame duurzaamheid Nieuw Delft
september 2014: Onderhoud bomen en groenbeleid in Delft - bijl aan de wortel?
september 2014: Groen in de stad - leuk, mooi, gezond en sociaal
april 2014: Duurzaamheid en energiebesparing groene doelen D66 Delft
maandag 19 maart 2018
Naar nog beter wonen voor iedereen in Delft
Enkele punten uit ons Verkiezingsprogramma:
- D66 wil meer nieuwbouw van modale huurwoningen (huur tussen de €700 en €900 per maand) en van koopwoningen in het middensegment. Pas dan groeit de kans op doorstroming, kan scheefwonen worden afgebouwd en wordt dus de huidige druk op de sociale woningvoorraad verminderd.
- D66 wil dat de gemeente met corporaties in gesprek gaat over het geleidelijk omzetten van sociale huurwoningen naar koopwoningen en het actief tegengaan van scheefwonen.
- D66 wil inzetten op maatregelen die de doorstroom naar beter passende woningen vergroten. Hier hoort bij dat ouderen worden ondersteund bij het vinden van een passende woning.
- D66 wil de komende jaren meer aandacht voor levensloopbestendig en aanpasbaar bouwen dat aansluit bij de toekomstige vraag naar ouderenwoningen.
- D66 wil dat iedereen prettig kan wonen in Delft. Alleen, met zijn tweeën, met een gezin of samen met anderen. Maar om potentiële overlast te voorkomen en bestaande te verminderen worden bij verkamering kwalitatieve eisen gesteld, zoals brandveiligheid, geluidsisolatie, voldoende fietsenstalling, huismeester, goed inpassing in en afstemming met de buurt.
- D66 wil blijvende aandacht voor voldoende woningen voor afgestudeerden in hun eerste of tweede baan (starters).
- D66 wil de huidige starters- en blijverslening zo nodig blijven inzetten.
oktober 2017: D66 voor evenwichtige verkamering
oktober 2017: Woonplezier voor alle Delftenaren
december 2016: Wonen in Delft deel 2: lokaal aan het werk!
november 2016: Wonen in Delft 1: Rijksbeleid corporatiewoningen
oktober 2016: Combi-aanpak voor meer veiligheid en leefbaarheid in Buitenhof Delft
september 2016: Ruimte voor meer eengezinswoningen in Harnaschpolder
september 2016: D66 wil meer ruimte voor innovatie in bouwregels welstand
maart 2016: Elke Delftse wijk verdient veiligheid
maart 2016: D66 wil een woonvisie die past bij de stad
november 2015: D66 ambieert een woningmarkt die aansluit op de arbeidsmarkt
juli 2015: Over zon, privacy en grondverkoop in Harnaschpolder
juni 2015: Voldoende kamers voor Masterstudenten?
maart 2015: Delftse woningmarkt ook voor ouderen in balans
februari 2015: Concrete wijkaanpak graag!
maart 2014: Duurzaamheid hoort in woningbouwplannen
zaterdag 17 maart 2018
D66 gaat voor leefbare wijken: schoon, heel, veilig en gevarieerd.
Immers, leefbaarheid is een belangrijke voorwaarde voor welbevinden en Delft moet een stad zijn waar mensen zich thuis voelen. De stad moet daartoe uitnodigen doordat mensen met diverse achtergronden elkaar in de wijken ontmoeten, en de voorzieningen en openbare ruimte gastvrije en veilige plekken zijn. Zo leren nieuwkomers Delft snel kennen en wonen Delftenaren van verschillende herkomst en achtergrond prettig naast elkaar.
- D66 wil dat de uitvoering van de Woonvisie leidt wijken met een gevarieerd en gemengd aanbod van allerlei typen woningen. Het aanbod sluit aan bij de werkelijke behoefte.
- D66 wil dat meldingen van discriminatie snel opgepakt worden. Daarbij kijken relevante instellingen, zoals antidiscriminatie voorzieningen en de politie, niet alleen naar juridische procedures, maar ook naar het wegnemen van oorzaken van de discriminatie, bijvoorbeeld door bewustwordingsprojecten.
- D66 wil, bij voorkeur via private (mede)exploitatie, huidige sport- en spellocaties in de Delftse wijken behouden, waaronder ook (water)speeltuinen, kinderboerderijen en dierenweiden.
- D66 wil experimenteren met leefstraten. In deze straten mogen in de zomer geen auto’s komen zodat buurtbewoners de straat volledig kunnen benutten.
- D66 juicht initiatieven van bv. buurtwhatsapp-groepen, aanspreekpunten per wijk en flatbeheerders toe omdat zij de sociale veiligheid van de buurt versterken.
maart 2018: Onderhoud openbare ruimte Delft moet nog beter, vindt D66
oktober 2017: Woonplezier voor alle Delftenaren
maart 2017: Wees fiets vriendelijk!
november 2016: D66 zet accenten bij thema's leefbare wijken en sport in Delftse begroting
oktober 2016: Combi-aanpak voor meer veiligheid en leefbaarheid in Buitenhof Delft
april 2016: College gaat zich inzetten voor beter plan Kruisstraat
maart 2016: Elke Delftse wijk verdient veiligheid
maart 2016: D66 wil een woonvisie die past bij de stad
februari 2016: Een schoner Delft door meer betrokkenheid burgers
november 2015: Zwaar dieselverkeer in de binnenstad: dat kan slimmer!
november 2015: D66 ambieert een woningmarkt die aansluit op de arbeidsmarkt
juli 2015: Reële kans op kinderboerderij Tanthof in plaats van dierenweide
april 2015: Is veiligheid maakbaar?
maart 2015: Delftse woningmarkt ook voor ouderen in balans
februari 2015: Concrete wijkaanpak graag!
november 2014: Slim bezuinigen en groene en sociale duurzaamheid in Delft
september 2014: Groen in de stad - leuk, mooi, gezond en sociaal
april 2014: Sociale samenhang alleen door actief meedoen, ook van ouderen
donderdag 15 maart 2018
Permanente inbreng stadsbewoners onmisbaar voor democratie
- het behouden van de kinderboerderijen en waterspeeltuinen in Tanthof en Delftse Hout;
- het verbeteren van de veiligheid voor spelende kinderen in Buitenhof;
- het transparant omgaan met de veranderende grondwaterstand in Delft Noord;
- het terugdringen van milieu- en verkeersoverlast in TU Noord;
- het versterken van de positie van huurders in de buurten Heilige Land en Poptahof Noord.
Heel wat (groepen) bewoners weten op een effectieve manier raadsleden zoals ik te bereiken en daarmee de dagelijkse politiek te beïnvloeden. Vaak informeel maar ook met formele instrumenten als de burgerbrief aan de raad. Voor anderen is dat minder vanzelfsprekend. Die bewoners helpt D66 graag 1-op-1 op weg. Ook in de komende periode zal ik weer proberen nieuwe vormen van actieve "burgerparticipatie" in Delft in stelling te brengen. Naast het al bestaande (maar wat mij betreft veel vaker te gebruiken) digitale Delftse Internet Panel en het nieuwe participatie-instrument Delfts Doen. Bijvoorbeeld burgertoppen zoals de G1000-beweging of het in Delft nog maar minimaal ingerichte uitdaagrecht (Right to Challenge). Of andere manieren die door Delftenaren worden aangedragen.
Eerdere blogs over democratie:
november 2017: Kinderinspraak in Delft
november 2017: D66 Delft organiseert spel ‘Gemeenteraadsels’
augustus 2017: D66 stelt schriftelijke vragen Open data stembureaus
februari 2017: Masterclass Lokale politiek
september 2016: Lokaal referendum : niet afschaffen maar verbeteren
april 2016: Delfts referendum: badwater met een geurtje en een waardevol kind
januari 2016: D66: Gemeente Delft beschermt privacy burgers wél
maart 2015: De verkiezingen en taal
april 2014: Ideeën welkom voor nieuw coalitieakkoord
februari 2014: D66 in gesprek met Delftse belangenverenigingen
Illustratie Delfts Doen, bron website gemeente Delft
Leven lang leren onmisbaar voor meedoen, vindt D66
De kansen van iedereen worden bevorderd door "leven lang leren". Daarom kreeg het een prominente plek in ons Verkiezingsprogramma.
Immers, onderwijs stopt niet bij het bereiken van een bepaalde leeftijd of het behalen van een bepaald diploma. Om mee te kunnen (blijven) doen is het van belang om te blijven leren en (bij)scholing te volgen. Zo heeft ongeveer 10% van de Delftenaren moeite met lezen. Daardoor komen zij sneller in de schulden, lopen grotere medische risico’s en kunnen minder snel hun recht halen bij een conflict. Ook digitale laaggeletterdheid vormt voor veel mensen een belemmering om mee te komen.
- D66 wil mensen met een bijstandsuitkering stimuleren tot het volgen van een opleiding wanneer dat hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot.
- D66 wil laaggeletterdheid in Delft aanpakken en extra aandacht voor digitale vaardigheden ongeacht achtergrond of leeftijd. Taalvrijwilligers kunnen hier een waardevolle rol in spelen.
- D66 wil ten behoeve van leven lang (bij) leren dat de gemeente met instellingen voor MBO, HBO en WO afspraken maakt over mogelijkheden voor iedereen om aan die instellingen onderwijs te volgen, ook later in de carrière.
- D66 wil de mogelijkheid onderzoeken van ‘scholingsvouchers’ voor ouderen die langer dan een half jaar werkloos zijn naar het model van de leerwerk-cheques voor jongeren.
- D66 wil dat de gemeente het goede voorbeeld geeft als werkgever en haar werknemers gelegenheid geeft tot (bij)scholing.
februari 2018: Basisschool De Schatkaart in ieder geval jaar langer open
november 2017: D66 helpt Delftenaren bij beïnvloeden politiek
november 2017: D66 Delft organiseert spel ‘Gemeenteraadsels’
maart 2017: D66 vindt dat iedereen dezelfde kansen verdient
maart 2017: D66 wil gelijke kansen door beter onderwijs
februari 2017: Masterclass lokale politiek
november 2016: Stapje voor stapje naar gelijke kansen
oktober 2016: D66 viert 50e verjaardag bij School's Cool Delft
juli 2016: Voortijdig schoolverlaten nog verder terugdringen!
juni 2016: Stages in Delft gevraagd en aangeboden
mei 2016: Taal vergroot kansen
november 2015: Feestelijke paal voor nieuwbouw Scholencombinatie Delfland
juni 2015: Niet voldoende leerlingen voor aparte Islamitische school
maart 2015: De verkiezingen en taal
februari 2015: Schoolgebouwen gezond, duurzaam, zuinig én multifunctioneel
augustus 2014: D66 staat voor levenslang leren
juni 2014: D66 en CDA stellen vraag over bewegingsonderwijs
mei 2014: D66 blij met forse investering in beter onderwijs
april 2014: Sociale samenhang alleen door actief meedoen, ook van ouderen
bron illustratie SeniorWeb Delft
woensdag 14 maart 2018
Goede sport- en spelvoorzieningen hebben prioriteit, vindt D66
Een vergelijkbaar succes behaalden we eind 2016 toen we vastlegden dat het toegezegde investeringsplan voor de overige sportvoorzieningen in Delft (sporthallen en –velden maar ook sportveldjes in de wijken) gebaseerd moet zijn op een complete meerjarige analyse van behoeften, huidig aanbod, vervangingsnoodzaak en aanvullingsnoodzaak. Natuurlijk vindt D66 dat een dergelijke analyse alleen maar gemaakt kan worden samen met de betrokken sport-en wijkverenigingen. We hebben er grote moeite mee dat de huidige PvdA-wethouder er nog niet in geslaagd is een dergelijk investeringsplan te leveren en zullen het volgende college vragen om spoed.
Tenslotte blijft D66 warm supporter van het Jeugdsportfonds. Dat betaalt voor kinderen vanaf 4 tot 18 jaar die leven in gezinnen waar niet genoeg geld aanwezig is om lid te worden van een sportvereniging de contributie en bepaalde gevallen de sportattributen.
In ons Verkiezingsprogramma zijn onderstaande aandachtspunten opgenomen:
- D66 wil dat ieder kind in Delft kan sporten en zijn zwemdiploma-A halen.
- D66 wil de kwaliteit van de beschikbare sportvelden en –zalen waarborgen. Daartoe moeten deze voorzieningen goed en efficiënt gebruikt kunnen worden.
- D66 wil dat de Delftse verenigingen doorgaan met ‘Maatschappelijk Verantwoord Verenigen’. Subsidies voor sportverenigingen zullen zich hier dan ook(primair) op moeten richten.
- D66 wil dat Delft beschikt over voldoende zwemwater en dat de gemeente doorzet met de bouw van een nieuw zwembad ter vervanging van de Sportfondsenbad aan de Weteringlaan en het Zwem- en Squashcentrum Delft. D66 wil dat daarbij onderzocht wordt of in de zomer buiten kan worden gezwommen, bijvoorbeeld doordat de gebouwschil gedeeltelijk kan worden
geopend. - D66 wil dat het hoogheemraadschap zich maximaal inzet voor verbetering van de (zwem)waterkwaliteit in de Delftse Hout en roept de gemeente op hierover in nauw contact te blijven met het hoogheemraadschap.
- D66 wil door de stad heen genoeg aantrekkelijke groene plekken die mede zijn ingericht om recreatief en sportief te bewegen. Dit komt tegemoet aan de trend om in de openbare ruimte te sporten.
De volgende blogs geven een beeld van onze inzet op sport en spel en de resultaten daarvan:
februari 2018: "Stadsradio Delft zoekt inbreng sporters, sportbestuurders en andere Delftenaren"
oktober 2017: D66 stelt college vragen over rubber bij sportvelden
juni 2017: "Europa wil schonere korrels in kunstgrasvelden"
februari 2017: Meer kinderen sporten in Delft
oktober 2016: D66 stelt schriftelijke vragen over veiligheid zwembaden en kunstgrasvelden
september 2016: D66 zorgt voor betere basis sportplannen Delft: snoeien om te groeien
januari 2016: BuurtSportCoaches: juiste maat of onsje minder - dat is de vraag
november 2015: D66 blij met Delftse Zwemregeling
mei 2015: D66 op de bres voor voldoende Delfts zwembadwater
bron illustratie website D66 Delft
dinsdag 13 maart 2018
Onderhoud openbare ruimte Delft moet nog beter, vindt D66
Helaas is slecht onderhoud van de openbare ruimte al langer aan de orde. Al begin 2016 signaleerde ik namens D66, op basis van klachten èn de informatie in het Beheerplan Groen en Water 2016-2019, dat de met de burgers van Delft afgesproken onderhoudsniveaus (toch al relatief laag) onder druk staan. De "Beleidsschouw" van zomer 2014 schreef zelfs dat:
- "onderhoud op kwaliteitsniveau C, zoals in Delft op dit moment gebeurt, een stijgende hoeveelheid D-scores oplevert" (terwijl niveau B in de Binnenstad het minimum is en niveau C overal elders, PS). "Op veel onderdelen wordt de weg naar een hogere kwaliteit moeilijker (en duurder) ten gevolge van de schade die is/wordt aangericht;
- aannemend dat lagere dan de afgesproken onderhoudsniveaus niet gewenst zijn, aanpassing van onderhoudswerkzaamheden aan te raden is."
Tegelijk blijkt er nog te weinig effect te zien bij de knelpunten in de stad. Daarnaar gevraagd spreekt de wethouder (nog wel van GroenLinks!) over "gedifferentieerd onderhoud" en weigert hij aan te geven welk (al dan niet verhoogd) onderhoudsniveau op welke plek in de stad geldt en dus mag worden verwacht. D66 wil daarin helderheid, omdat sommige delen van zowel het centrum als de buitenwijken een hoger onderhoudsniveau nodig hebben om voldoende schoon, heel en dus toonbaar èn veilig te zijn.
D66 blijft inzetten op snel en zichtbaar beter onderhoud, plus duidelijkheid over welk onderhoudsniveau we waar mogen verwachten. Afspraak moet afspraak zijn en toetsbaar door de Delftenaren.
Selectie van eerdere blogs over de openbare ruimte:
februari 2018: Groen kappen voor een ecologische zone; de omgekeerde wereld?
januari 2018: D66 stelt vragen over omvallen grote bomen in Delft
november 2017: Vissterfte door fout maaien mag nooit gewoon worden, vindt D66
september 2017: Ecologisch maaien in Delft
augustus 2017: Zwerfafval te lijf op 15 september KeepItClean Day
juli 2017: Groen en blauw temperen stedelijke hitte-eilanden
juli 2016: "Inspelen op hoosbuien of hitte kan ook budgetneutraal"
februari 2016: Delftse bomen verdienen beter beheer
februari 2016: Ook bij Beheerplan Groen en Water Delft: afspraak = afspraak
april 2015: Programma Groen doet goed! van start in de regio Delft-Zoetermeer
september 2014: Onderhoud bomen en groenbeleid in Delft - bijl aan de wortel?
vrijdag 9 maart 2018
D66 komt op voor bewoners Poptahof en Heilige Land
De motie Verduurzaming sociale woningvoorraad vraagt om het sneller verduurzamen van Delftse woningen in het algemeen en die in de buurt Poptahof Noordwest in het bijzonder. In die buurt, gelegen ten noorden van het Poptapark (links op de foto), wachten de bewoners wat D66 betreft al te lang op stevige investeringen in hun huizen. Dat schrijnt extra omdat de vernieuwing van het gedeelte Poptahof direct ten zuiden van het Poptapark (rechts op de foto) wel is afgerond.
De motie Sociaal naar renovatie of sloop/nieuwbouw van huurwoningen is geïnspireerd op de huidige situatie in de buurt Heilige Land. Daar heeft corporatie Woonbron ingezet op sloop/nieuwbouw van de huizen. Volgens D66 kunnen de huidige huurders in het lopend proces een extra steuntje in de rug goed gebruiken. Daaraan draagt de motie bij. Tegelijk zorgt de motie ook voor een steviger positie van huurders in andere wijken, waar vernieuwingen, gezien de ambities van de Woonvisie, zeker aan de orde gaan komen.
Het was ook voor mij de laatste raadsvergadering van deze periode. Of ik als raadslid aanwezig kan zijn bij de eerste raad van de volgende periode is nog de vraag. Dan moet ik wel eerst herverkozen worden. Met mijn plaats 10 op de lijst van D66 is directe herverkiezing in ieder geval verzekerd bij tenminste 300 voorkeurstemmen. Dat wordt haalbaar als ook u, lezer, mij steunt.
Illustratie: Poptapark in wijk Poptahof Delft; bron www.groenblauwenetwerken.com
woensdag 7 maart 2018
Ik steun het Manifest "Delft, stad van verbinding"
"Delft, stad van verbinding
manifest
Delft is een stad van en voor velen. In alle eeuwen hebben mensen in Delft hun thuis gevonden,
ongeacht nationaliteit of identiteit. Huidskleur, geslacht of (on-)geloof, ze waren niet bepalend
om Delftenaar te kunnen zijn.
Middenin onze stad staat het standbeeld van Hugo de Groot, in 1583 geboren in Delft. Hugo de
Groot wordt gezien als de grondlegger van het internationale volkenrecht. Dreigt er een
schending van vrede en veiligheid, dan valt men terug op zijn gedachten. Wij mensen zijn in staat
om voor een rechtvaardige samenleving te kunnen zorgen mede dankzij zijn ideeën.
Op 21 maart zijn er verkiezingen. Wij roepen onze politici op:
- te staan voor een inclusieve samenleving, waar niemand buitengesloten wordt om wie hij of zij is, waarin alle mensen die recht hebben op het burgerschap, een volwaardige plek hebben
- met kracht en waardigheid de rechtstaat en de democratie, de basis van onze vrijheid, te verdedigen
- mildheid en compassie te tonen met allen die dat nodig hebben. Ieder mens heeft recht op een humane behandeling
waarden van gelijkwaardigheid, vrijheid en solidariteit de boventoon te laten voeren bij de keuze.
Mensen van vele achtergronden hebben al eeuwenlang in Delft gewoond. Samen zijn we deze
stad. Wij horen er allemaal bij, bij het Delft en het Nederland van Hugo de Groot en vele anderen
die vóór ons en voor óns aan deze waarden hebben gebouwd.
Laten we voor een toekomst kiezen waarin we samen leven
Laten we samen bouwen aan onze vrijheid
Laten we staan voor een menswaardige en rechtvaardige samenleving
Namens het platform Bruggen Bouwen Delft
George Gelauff en Ria Pool Meeuwsen"
donderdag 15 februari 2018
"Sebastiaan Adamo verkozen tot ‘Groenste Delftenaar 2017’ "
Sebastiaan Adamo is voormalig student Elektrotechniek. Hij haalde vijf jaar geleden alles uit de kast om zijn huis zo duurzaam mogelijk te maken. Zo kwam er een nieuwe keuken met inductiekookplaat. Hij voorzag radiatoren van folie, verving ruiten door HR-glas, isoleerde de wanden en plaatste zelf zonnepanelen op het dak. Zijn motto is: “Het groene denken houdt niet op als ik m’n huis verlaat.”
De zoektocht naar de ‘Groenste Delftenaar’ maakt onderdeel uit van de stadscampagne Delft wordt Groen. Met de campagne beoogt de gemeente inwoners bewust te maken van wat zij zélf kunnen (gaan) doen om duurzamer te wonen, rijden, werken en leven.
Bijdragen van alle Delftenaren aan een groener Delft is zeker van belang. Tegelijk is het aan de overheid om, als de autonome verduurzaming achterblijft (en dat is helaas het geval), extra stimuleringsmaatregelen in te zetten. D66 ziet dan ook uit naar de door wethouder Brandligt bij de komende Kadernota beloofde aanvullende maatregelen, waaronder versnelling van de verduurzaming van het Delfts vastgoed.
Bron voor een deel van de tekst van deze blog en de foto is een persbericht van de gemeente Delft
Pieter Stienstra is sinds maart 2014 voor D66 lid van de gemeenteraad Delft. Hij heeft de afgelopen jaren met en voor de Delftenaren hard gewerkt aan betere wijken en wijkvoorzieningen, meer sociale samenhang en participatie, goed en genoeg wonen, een openbare ruimte die schoon, heel en veilig is met veel water, groen en mogelijkheden voor ontmoeting, sport en spel, duurzaamheid als basisvoorziening en een breed aanbod aan sport in up-to-date sportvoorzieningen. Pieter is verkiesbaar voor de volgende termijn. Hij staat op plaats 10 van de D66-lijst. Voor rechtstreekse herverkiezing zijn tenminste 300 voorkeurstemmen nodig. - Verbinden - voor samenleven in een krachtig Delft |
vrijdag 9 februari 2018
"Stadsradio Delft zoekt inbreng sporters, sportbestuurders en andere Delftenaren"
Overigens zijn de mensen van D66 Delft natuurlijk graag bereid om vragen rechtstreeks te beantwoorden. Gewoon even een mailtje sturen en je krijgt altijd antwoord. Al onze standpunten zoals die over sport zijn te vinden in ons Verkiezingsprogramma.
"Waar moet het bij de gemeenteraadsverkiezingen volgens jou vooral over gaan? Laat je stem horen! Bij die verkiezingen op 21 maart bepalen we immers met z’n allen wie het de komende vier jaar voor het zeggen krijgen in de gemeenteraad.
Nou ja, met z’n allen?! Bij de verkiezingen van 2014 kwam nog geen 54% van de Delftse kiesgerechtigden stemmen. Wij willen je uitdagen dit jaar actiever mee te doen, ook in de aanloop naar de verkiezingen, dus in de komende weken. Door mee te beslissen welke onderwerpen volgens jou aandacht verdienen van de lokale politici!
Via Stadsradio Delft kunnen alle Deltenaren, dus ook sporters en sportbestuurders, punten aandragen waar het volgens hen vooral over moet gaan bij de verkiezingen. Wat een politieke partij in Delft moet aanpakken om hun stem te krijgen. De gemeenten hebben de afgelopen jaren heel wat taken overgenomen van het Rijk, op het gebied van de jeugdzorg, de WMO, werk, inkomen en participatie. Je vraag zou daarover kunnen gaan. Maar natuurlijk ook over andere punten die je bezig houden, zoals sport en sportvoorzieningen.
Bron illustratie Delftse Rugby Club.
Pieter Stienstra is sinds maart 2014 voor D66 lid van de gemeenteraad Delft. Hij heeft de afgelopen jaren met en voor de Delftenaren hard gewerkt aan betere wijken en wijkvoorzieningen, meer sociale samenhang en participatie, goed en genoeg wonen, een openbare ruimte die schoon, heel en veilig is met veel water, groen en mogelijkheden voor ontmoeting, sport en spel, duurzaamheid als basisvoorziening en een breed aanbod aan sport in up-to-date sportvoorzieningen. Pieter is verkiesbaar voor de volgende termijn. Hij staat op plaats 10 van de D66-lijst. Voor directe herverkiezing zijn tenminste 300 voorkeurstemmen nodig. - Verbinden - voor samenleven in een krachtig Delft |
donderdag 8 februari 2018
Groen kappen voor een ecologische zone; de omgekeerde wereld?
![]() Foto's gemaakt door Jelger Groeneveld | Recent werd via Facebook gesignaleerd dat in de (beoogde?) ecologische zone aan de zuidrand van het terrein van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft al het groen was gekapt. De foto's hiernaast spreken boekdelen. Kort uitzoekwerk leerde me dat de ecologische zone onderdeel is van het "Ontwikkelingsplan RdGG-terrein", daterend van december 2005. In dat plan is de ecologische zone omschreven op bladzijde 11. Het plan werd, iets aangepast, begin 2006 door de gemeenteraad vastgesteld Het voelt als de omgekeerde wereld dat een dicht beplant groen terrein volledig wordt gekapt voor het aanleggen van een ecologische zone. Is het niet veel logischer als bestaand groen, tenminste beeldbepalende elementen zoals grotere bomen en struiken, zouden worden meegenomen in het nieuw ontwerp? Het is begrijpelijk dat de omwonenden vragen hebben over de kap en de vergunning daarvoor. Wanneer is die afgegeven en is daar correct over gecommuniceerd? Het feit dat de omwonenden zich overvallen voelen toont in ieder geval dat communicatie over deze ontwikkeling richting omgeving niet effectief is geweest. Ik zal namens D66 graag met omwonenden samenwerken om een en ander aan te kaarten. |
Pieter Stienstra is sinds maart 2014 voor D66 lid van de gemeenteraad Delft. Hij heeft de afgelopen jaren met en voor de Delftenaren hard gewerkt aan betere wijken en wijkvoorzieningen, meer sociale samenhang en participatie, goed en genoeg wonen, een openbare ruimte die schoon, heel en veilig is met veel water, groen en mogelijkheden voor ontmoeting, sport en spel, duurzaamheid als basisvoorziening en een breed aanbod aan sport in up-to-date sportvoorzieningen. Pieter is verkiesbaar voor de volgende termijn. Hij staat op plaats 10 van de D66-lijst. Voor directe herverkiezing zijn tenminste 300 voorkeurstemmen nodig - Verbinden - voor samenleven in een krachtig Delft |
vrijdag 19 januari 2018
D66 stelt vragen over omvallen grote bomen in Delft
![]() ![]() ![]() | De afgelopen tijd zijn bij verschillende stormen meerdere grote bomen in Delft gesneuveld, onder andere aan de Ruys de Beerenbroucklaan en de Prins Bernhardlaan. Bomen in het algemeen maar zeker grote bomen hebben belangrijke functies voor de stad. Er zijn meerdere milieufuncties zoals zuurstofproductie, verkoelende werking en geluid- en stofvang. Daarnaast zijn (grote) bomen belangrijk voor een positieve beleving van de openbare ruimte door de burgers. Naar aanleiding daarvan stelde ik op 19 januari de volgende technische vragen aan het college:
|
Pieter Stienstra is sinds maart 2014 voor D66 lid van de gemeenteraad Delft. Hij heeft de afgelopen jaren met en voor de Delftenaren hard gewerkt aan betere wijken en wijkvoorzieningen, meer sociale samenhang en participatie, goed en genoeg wonen, een openbare ruimte die schoon, heel en veilig is met veel water, groen en mogelijkheden voor ontmoeting, sport en spel, duurzaamheid als basisvoorziening en een breed aanbod aan sport in up-to-date sportvoorzieningen. Pieter is verkiesbaar voor de volgende termijn. Hij staat op plaats 10 van de D66-lijst. Voor directe herverkiezing zijn tenminste 300 voorkeurstemmen nodig.- Verbinden - voor samenleven in een krachtig Delft |