woensdag 12 februari 2014

D66: Gemeenschappelijke regelingen kunnen democratie uithollen

bron werkeninzuidhollandzuid.nl
D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat de lokale democratie onder druk staat. Dit schreef hij 5 februari 2014 in een opiniestuk in Trouw en herhaalde hij enkele dagen later tijdens het D66Congres in Amsterdam.

Schouw vreest dat kiezers verliezen aan zeggenschap doordat gemeenten te vaak gemeenschappelijke regelingen opstarten waarbij de controle door de gemeenteraden te wensen over laat.

Schouw stelt: “Gemeenten krijgen door de voorgenomen decentralisaties meer taken. Voor kleinere gemeenten een hele klus om dit in goede banen te leiden. Zij kiezen daarbij voor, de op het eerste gezicht makkelijkste weg, het opzetten van gemeenschappelijke regelingen met omringende gemeenten. Dit lijkt praktisch, maar is in de praktijk zeer ondemocratisch." Er wordt immers een extra laag ingebouwd tussen de verantwoordelijke gemeenteraden en de taakuitvoering. Daar trekken bestuurders trekken aan de touwtjes en blijken gekozen raadsleden buiten spel gezet.

“De kiezer moet weer invloed krijgen”, vind Schouw. Dat moet gebeuren door een aantal maatregelen. Zo moet er werk gemaakt worden van het creëren van grotere gemeenten, zodat deze voldoende slagkracht hebben om taken zelfstandig uit te voeren. En als er een gemeenschappelijke regeling nodig is, dan alleen tijdelijk. Ook een sterke democratische controle is dan noodzakelijk. Verder moet de informatiepositie van gemeenteraden èn gewone inwoners verbeteren door alle informatie online te openbaren.

Tenslotte moeten raadsleden zich stevig opstellen en zich niet met en kluitje in het riet laten sturen door burgemeesters en wethouders. Het is nodig dat juist zij het college kritisch bevragen en beleid ter discussie stellen. “De gekozen raadsleden moeten hun controlerende taak serieus nemen. Zij zijn gekozen door de kiezer om hun belangen te behartigen. Die taak mag niet ondersneeuwen doordat gemeenten gemeenschappelijke regelingen als makkelijkste weg kiezen”, aldus Schouw.

bron d66.nl; lees hier het hele opiniestuk uit Trouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten