woensdag 26 februari 2014

Aandacht voor Ouderenproof

bron: www.zorgelooshuis.nl
In DelftopZondag van 29 december jl. stond een kritische  ingezonden brief over OuderenProof  in de wijk Vrijenban. OuderenProof is een methode waarbij ouderen en hun belangenorganisaties in kaart brengen wat er nodig is om gezond en prettig oud te worden in hun wijk of dorp. De doelgroep krijgt hierbij ondersteuning van de lokale welzijnsorganisatie. In themagroepen en panels onderzoeken en inventariseren ouderen in ongeveer zes maanden hun woonomgeving. In Delft wordt geprobeerd om zoveel mogelijk 55 plussers te betrekken bij het opstellen van het ouderenbeleid.

Naar aanleiding van deze ingezonden brief stelde D66 Delft vragen in de gemeenteraadscommissie Samenleving en Volkshuisvesting van 21 januari 2014. De beantwoording van de vragen is hieronder weergegeven.

Vraag 1: In hoeverre heeft de gemeente gereageerd op alle aanbevelingen van de werkgroep OuderenProof Vrijenban?

Antwoord: "Net als in alle andere wijken is in de wijk Vrijenban het afgesproken traject afgelegd en zijn alle aanbevelingen doorgelopen met de ambassadeurs (vroeger waakhonden genoemd). Soms is geconstateerd dat de aanbevelingen vrij algemeen waren en is gevraagd naar scherpere formuleringen en voorbeelden. Na aanscherping is een aantal aanbevelingen gerealiseerd en een aantal niet. Van de aanbevelingen is onderbouwd waarom ze wel en waarom niet mogelijk waren."

Vraag 2: Is het correct dat de gemeente niet bereid is een jaarlijkse schouw uit te voeren in de wijk met de inwoners van Vrijenban? Zo ja, waarom gaat de gemeente niet in op een voorstel dat bijzonder goed past bij de ‘regiegemeente’ die Delft wil zijn?

Antwoord: "In het kader van project Ouderenproof is er in alle wijken eenmalig een schouw uitgevoerd met ouderen uit de betreffende wijk. Het college zal onderzoeken of een periodieke schouw met wijkbewoners haalbaar is. We denken dan aan een schouw met een afspiegeling van de wijk, op verzoek van wijkbewoners."

Vraag 3: In hoeverre hangt de bezuiniging (40.000 euro) uit de oude taakstelling op de communicatie van OuderenProof samen met de wijze waarop de gemeente reageert op adviezen van de verschillende OuderenProof werkgroepen?

Antwoord: "In 2011 is er een bezuiniging van 40.000 euro doorgevoerd in het kader van de bezuinigingstaakstelling gezondheid en toereikende zorg. Deze bezuiniging op het project Ouderenproof heeft geen gevolgen gehad voor de uitvoering van het project. De wijze waarop de gemeente reageert op aanbevelingen van de verschillende Ouderenproof werkgroepen is niet veranderd. De menskracht is hetzelfde gebleven en er zijn geen aanbevelingen niet uitgevoerd, door deze korting op het budget."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten