donderdag 26 oktober 2017

D66 voor evenwichtige verkamering

Tijdens de Raadsvergadering van 25 oktober jl. werd met steun van D66 aan de Delftse Huisvestingsverordening tijdelijk het instrument Omzettingsvergunning toegevoegd. Dit om de zich stormachtig ontwikkelende verkamering in Delft, met overlast als gevolg, in goede banen te leiden.

Verkameringen gereguleerd

Door de regeling wordt voorkomen dat nog meer volgens de Woonvisie schaarse woningen door verkamering aan de woningmarkt worden onttrokken. Ook wordt een regeling ingesteld gericht op het voorkomen van fysieke overlast.


Verbeteringen woningaanbod kamers en woonomgeving

Daarnaast diende D66 een motie mede in om aan te dringen bij de gemeente, TU Delft en studentenhuisvesters om ook onzelfstandige woningen bij te bouwen, zodat nieuwbouw nog meer past bij de woonwensen van studenten. Wat D66 betreft mag deze motie zich uitstrekken tot iedereen die onzelfstandig wil wonen zoals sommige werkende jongeren, ouderen, groepen of statushouders. In een andere motie die D66 mede indiende wordt het college opgeroepen om samen met de TU Delft te onderzoeken hoe van de TU campus een aantrekkelijker woon- en leefomgeving kan worden gemaakt. Beide moties werden met grote meerderheid aangenomen.

Verbeteringen toetsen omzettingsvergunning
D66 steunde de voorstellen nadat door wethouder De Prez in de nieuwe regelgeving enkele door de fractie gevraagd, belangrijke verbeteringen rond het toetsen van de vergunningaanvraag waren toegezegd. Deze verbeteringen sluiten aan bij zorgen in de stad over fysieke overlast rond geluid, brandveiligheid, fietsenstalling en afvalaanbod, zowel bij nieuwe als bestaande verkamerde panden. Deze zorgen bereikten ons via vele burgerbrieven.

Zo zegde de wethouder toe alle voor verkamering geldende regels (in aanvulling op de ene voor luchtgeluidsisolatie, al genoemd in de Beleidsregels*) te gaan communiceren op de webpagina over de Delftse Omzettingsvergunning. Daar zal hij ook aandacht besteden aan vrijwillig toe te passen, aanvullende maatregelen die overlast helpen voorkomen, zoals die uit de Handreiking Studentenhuisvestingen bouwregelgeving.

Op verzoek van D66, gesteund door andere fracties, zegde de wethouder ook toe dat hij bij de toets van een nieuw verkameringsverzoek ook informatie over de algemene leefbaarheid in de wijk of buurt gaat gebruiken. Deze informatie wordt gehaald uit reguliere enquêtes (waarbij D66 denkt aan Omnibus, DIP of wijkscans), die objectieve gegevens leveren over door alle bewoners ervaren leefbaarheid in de omgeving. Inclusief informatie over overlast, zoals geluids- en fietsoverlast en afval of rommel in de straat. Dit is een belangrijke, neutrale aanvulling op de tot nu toe alleen voorziene, vooral subjectieve informatie zoals gehaald uit de registratie woonoverlast.

Ten slotte ging de wethouder in op de dringende wens van D66 dat ook eigenaar/verhuurders van bestaande verkamerde panden, die om juridische redenen niet onder een Omzettingsvergunning kunnen worden gebracht, pro-actief worden aangesproken. Hij zal hen per brief wijzen op de regels van “goed verhuurderschap”*  uit de Omzettingsvergunning en hen verzoeken om zich volgens deze regels te gedragen.

Met deze aanpassingen ligt er volgens D66 een goed uitgebalanceerde, tijdelijke regeling Omzettingsvergunning met oog voor het bij verkamering voorkómen van nieuwe en het aanpakken van bestaande overlast. De fractie ziet uit naar de eerste voortgangsrapportage over een jaar en de eerste echte evaluatie over twee jaar.

* De concept Beleidsregels omzettingsvergunning met de regels voor "goed verhuurderschap" zijn te vinden op bladzijden 12 tm 14 van de nota Studentenhuisvesting in goede banen
Deze blog verscheen ook op de website van D66 Delft, die ook de bron is van de illustratie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten