woensdag 15 maart 2017

Water Natuurlijk vergelijkt verkiezingsprogramma's TK2017

"Water Natuurlijk, de grootste groepering in de algemene besturen van de 21 Nederlandse waterschappen, doet niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart as. De uitkomst van die verkiezingen is wèl van invloed op wat wij binnen de waterschappen voor elkaar kunnen krijgen.

De vraag is: laat de Tweede Kamer genoeg ruimte voor ons als de ‘Groene waterschapspartij met hart voor Blauw‘? We hebben daarom alle programma’s van de deelnemende partijen bekeken op voor ons belangrijke onderwerpen: water, vis, klimaat, natuur, gezondheid, recreatie, democratie en een eerlijke lastenverdeling op watergebied. Gelukkig schenken veel partijen serieus aandacht aan de onderwerpen die ons na aan het hart liggen.

Programmavergelijking

  • Biodiversiteit en waterkwaliteit zijn wat ons betreft in goede handen bij (op lijstvolgorde): VVD, PvdA, SP, D66, CU, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Piratenpartij en Artikel 1.
  • Het terugdringen van bestrijdingsmiddelen vinden we in de programma’s van: PvdA, SP, CU, GroenLinks en ‘Mens en Spirit’.
  • De risico’s van plastics en medicijnen in het water staat goed op het netvlies van: SP, CU, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, Burgerbeweging, Vrijzinnige Partij, Artikel 1 en ‘Mens en Spirit’.
  • Recreatie in en om natuur (bijvoorbeeld voor sportvissers) komt voor bij: CU en GroenLinks.
  • Over zelfstandige waterschappen wordt heel verschillend gedacht. Alleen Denk wil ze nog bij provincies onderbrengen, en de VVD bepleit het afschaffen van de niet-gekozen (“geborgde”) zetels voor agrariërs, bedrijven en natuur.
  • Het effect van bodemdaling op waterkwaliteit en het sluiten van kringlopen komt alleen voor bij: PvdA, D66 en GroenLinks.
Water Natuurlijk geeft geen stemadvies. Maar wie bij het stemmen rekening wil houden met  de toekomst van ons water kan hier zien bij wie dat het beste belegd is. De verkorte analyse van de programma’s is aan de verschillende media in een persbericht verspreid en wordt via de social media gedeeld. De lezer die de hele analyse wil bekijken, kan deze inzien via onderstaande link."

Analyse verkiezingsprogramma’s TK2017

Deze blog citeert deze bladzijde van de website van waterschapspartij Water Natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten