vrijdag 24 maart 2017

D66 versterkt kwaliteitsborging toezicht omgevingsrecht

Regels die de speelruimte van burgers en bedrijven beperken zijn niet leuk, maar soms wel nodig. Zeker als er tegengestelde belangen kunnen zijn zoals in het geval van bouw- of andere omgevingsplannen. Als er al regels nodig zijn, dan moeten die helder zijn en op een goede manier door de gemeente worden toegepast, gecontroleerd en zo nodig gehandhaafd.

Om te kunnen vaststellen of de gemeente dat vergunning verlenen, toezien en zo nodig handhaven inderdaad op een kwalitatief goede manier doet is er de Verordening Kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) omgevingsrecht Delft 2017. Deze werd in de Raad van 23 maart 2017 besproken.

In het voortraject leek het College wat makkelijk om te gaan met de rapportage aan de Raad over de kwaliteitsbewaking van het eigen werk. Daar maakte D66 dus een punt van.

Namens D66 vroeg ik al tijdens de Commissiebehandeling van 14 maart jl. extra aandacht voor die kwaliteitsbewaking. Na een pittig debat zegde portefeuillehouder Van Bijsterveldt toe dat, in aanvulling op de door het College voorgestelde slechts 3-jaarlijkse "diepgaande" rapportage in de geest van de Verordening, jaarlijks in het VTH-Jaarplan Wabo (= Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht) een globaler inzicht zal worden gegeven van essentiële aspecten van die kwaliteitsborging. Tijdens technisch overleg tussen de Commissie- en Raadsvergadering werd afgesproken dat in het tweede kwartaal van dit jaar door middel van een brief met de Raad wordt afgestemd welke aspecten dat gaan worden.

Met deze toevoegingen kon D66 in de Raad van 23 maart 2017 akkoord gaan met het raadsvoorstel.

bron illustratie: www.bouwdesign.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten