vrijdag 5 februari 2016

TOPDelft over "Welke kansen biedt Delft aan vluchtelingen?
"

Op 2 februari jl. ontving de gemeenteraad van Delft  het Voorstel van het college inzake 'statushouders en vluchtelingen'.  Dit onderwerp wordt besproken tijdens de vergadering vande Commissie Sociaal Domein en Wonen van 8 maart aanstaande.

Op woensdag 10 februari a.s. om 20 uur organiseert TOPDelft Design in het PrinsenKwartier, Sint Agathaplein 4 te Delft, een stadsdebat onder de titel "Welke kansen biedt Delft aan vluchtelingen?
"Op de website van TOPDelft wordt de avond als volgt aangekondigd:

"De opvang van vluchtelingen is een urgent, landelijk vraagstuk waar ook Delft een rol in heeft. Het rijk lanceerde een subsidieregeling voor het geschikt maken van woonruimte. De rijksbouwmeester roept op om nieuwe huisvestingsoplossingen voor asielzoekers te genereren. Hoeveel ruimte, creativiteit en compassie heeft Delft voor de opvang van vluchtelingen?

Frank Wassenberg (Platform31 en Opnieuwthuis.nl) schetst op deze avond eerst de landelijke stand van zaken rond opvang. Daarna zoomen we in op de situatie in Delft. Delft heeft – net als andere gemeenten – een taakstelling voor de huisvesting van zogenaamde statushouders. Deze mensen hebben voor een periode van vijf jaar een verblijfsvergunning gekregen. In 2016 gaat het voor Delft naar verwachting om ca. 250 personen, dat is 1,5 keer het aantal van 2015. Delft wil de statushouders in kleine groepen verspreid gaan huisvesten.

De nieuwe rijkssubsidie voor het geschikt maken van woonruimte biedt kansen voor herbestemming van lege kantoren, scholen of andere gebouwen. Omdat er meer vluchtelingen komen en de woningnood toeneemt heeft het rijk een prijsvraag uitgeschreven onder het motto “A Home Away From Home”. De rijksbouwmeester, Floris van Alkemade, voert de regie. We zullen deze avond ingaan op de regels en mogelijkheden die hiermee geboden worden.

Delft kent opgaven rond de sociale huursector, maar ook rond leegstand van kantoren en andere gebouwen. Verbinden we de opgaven en kansen voldoende slim met elkaar? We hebben een breed palet aan spelers uitgenodigd om deze avond aanwezig te zijn, om te reageren en te inspireren op de opgave en de aanpak. Naast de vraag naar ruimte willen we ook praten over de ruimtelijke en maatschappelijke kansen die Delft kan bieden aan vluchtelingen. Natuurlijk met kennis en misschien ook met werk? Hoe weten we wat de mensen kunnen en hoe kunnen we inspelen op hun mogelijkheden? Ook het COA hopen we hierover horen.
Kortom een avond die voor iedereen wat te bieden heeft en waar iedereen graag gehoord wordt over de kansen en ruimte in Delft."

tekst en illustratie website TOPDelft Design

Geen opmerkingen:

Een reactie posten