maandag 25 januari 2016

BuurtSportCoaches: juiste maat of onsje minder - dat is de vraag

bron www.dvvdelft.nl
In de Delftse raadscommissie Sociaal Domein van 11 januari werd besproken of het zinvol is in te zetten op handhaving van de huidige aanpak en omvang van Buurtsportcoaches of dat met minder inzet ook voldoende bereikt kan worden.

Opdracht
Buurtsportcoaches (BSC’s) hebben als opdracht “het organiseren van een sport- en beweegaanbod in de buurt en het maken van een verbinding tussen sport- en beweegaanbieders en andere sectoren zoals zorg, welzijn en onderwijs.” In Delft werken bijna 15 personen full-time aan het programma buurtsportcoaches. Zij ondersteunen en coördineren activiteiten die zorgen dat meer mensen bewegen en voeren die soms zelf ook uit. Zo zorgen zij dat met steun van het Jeugdsportfonds kinderen van ouders met een laag inkomen toch lid kunnen worden van een sportvereniging, dat sportinitiatieven via landelijke subsidies worden gesteund, en dat er vrijwilligers en stagiaires begeleid worden om bij de activiteiten te helpen.

Geen conclusies
Hoewel D66 denkt dat BSC’s belangrijk zijn, wordt getwijfeld of de huidige opzet niet meer is dan nodig. Helaas konden we tijdens de commissie op 11 januari jl. nog geen conclusies trekken over of het geld inderdaad goed besteed wordt en wat het effect van mogelijke bezuiniging zou zijn. Dat kwam omdat we onvoldoende informatie hadden over de resultaten en de effecten die de BSC’s bereiken.

Te weinig focus
Zelf hebben we de indruk dat bij de inzet van de BSC’s focus ontbreekt: ze doen heel erg veel, in héél Delft, maar het is de vraag of we dat willen. Dat hebben we wethouder De Prez dan ook ter overweging meegegeven. Wij denken dat het college keuzes moet maken en duidelijker moet focussen op specifieke wijken en doelgroepen. Zo illustreert de eind 2015 gepubliceerde landelijke Leefbaarometer dat extra aandacht nodig is voor Buitenhof en Tanthof West, terwijl dat in andere buurten minder nodig is.

Meer informatie nodig over effect
bron
D66 is blij dat ook wethouder De Prez meldde meer te willen focussen op specifieke gebieden en doelgroepen. Verder ziet hij graag dat de BSC’s meer helpen bij het verhogen van de ledenaantallen bij sportverenigingen.

De fractie wil graag meer informatie over de beoogde en gerealiseerde focus, resultaten en effecten. Die hopen we te lezen in de binnenkort door DelftVoorElkaar uit te brengen rapportage 2015 over het Delftse programma Gezond&Wel, waar de BSC’s aan meewerken. Pas als die informatie er is kan D66 besluiten of ze de huidige aanpak en omvang van de buurtsportcoaches, die Delft jaarlijks ruim 2 ton kost, steunt. Nu en in de toekomst.

Deze blog verscheen ook op de website van D66 Delft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten