donderdag 25 juni 2015

"Voorstel kinderboerderij stuit op veel weerstand" - quotes

bron www.delft.nl
Op de publiekswebsite van de gemeente Delft verscheen op 24 juni een bericht over de ontwikkelingen rond de kinderboerderij Tanthof onder de titel "Hoop voor kinderboerderij". Op het (ook openbare) raadsinformatiedeel van dezelfde website (ris.delft.nl) verscheen een veel uitgebreider bericht onder de titel "Voorstel kinderboerderij stuit op veel weerstand". Hieronder wordt uit dit laatste bericht geciteerd.

"Een meerderheid van de commissie Ruimte, Verkeer en Wonen heeft zich om uiteenlopende redenen in de overlegvergadering op dinsdag 23 juni uitgesproken tegen het voorstel om de kinderboerderij in Tanthof na 1 november dit jaar om te vormen in een dierenweide en om de locatie van de wijkpost en de kinderboerderij na drie jaar wellicht geschikt te maken voor woningbouw.

Ook zes insprekers waren duidelijk in hun reacties op het voorstel van het college. Uitbater Gerrit de Wit van de naast de kinderboerderij gelegen brasserie The Family zei graag in gesprek te gaan met de gemeente over het openhouden van de voorziening. Politicoloog Tom van der Meer wees partijen op hun verkiezingsbeloftes. Buurtbewoners Allard Katan, Remmelt Thijs benadrukten net als Corine van Egmond het belang van de kinderboerderij en de wil in de stad om mee te denken en mee te werken aan het openhouden daarvan.

eigen foto
Corina Bac deed dat ook en overhandigde aan wethouder Stephan Brandligt 1724 handtekeningenvan Delftenaren die haar digitale petitie hadden ondertekend om de kinderboerderij te redden. Bac kwam ook met tal van suggesties om de voorziening open te houden. Zij ziet in een zorgkinderboerderij, giften, de verkoop van voer, het kweken en verkopen van groente en de inzet van wijkbewoners mogelijkheden om de kinderboerderij te behouden voor Tanthof. (...)

Verschillende fracties drongen er bij de wethouder op aan om de kinderboerderij niet om te vormen in een dierenweide (....) D66 vroeg om een gedegen financieel plaatje, samenwerking met de buurt, en als dat voor 1 november niet lukt, zoeken naar andere mogelijkheden om de kinderboerderij open te houden *) (...)

Wethouder Brandligt deelde met de commissie dat het hier ging om een onderwerp met emotie en om een noodgeval. Hij schetste de historie, refereerde aan de privatisering van de kinderboerderijen, de waterspeeltuinen en De Papaver en hij zei dat het uiterste was gedaan om de aanbesteding in Tanthof rond te krijgen. Het ingediende plan bleek volgens de wethouder niet levensvatbaar. (...) Brandligt wees de commissie ook uitgebreid op het preventief toezicht door de provincie op de Delftse financiën. De wethouder waarschuwde de commissie dat de provincie andere voorstellen niet zal goedkeuren, waardoor de kans bestaat dat de kinderboerderij in Tanthof dicht moet en de wijk ook geen dierenweide krijgt. (...)

In de tweede termijn (...) bleek dat geen enkele fractie positief adviseerde aan de gemeenteraad. Het voorstel wordt op donderdag 2 juli in de raadsvergadering besproken."

*) Naschrift
Op gelijkluidende vragen van D66 bevestigde de wethouder in de commissievergadering dat ondernemers- en/of buurtinitiatieven inderdaad nog tot 1 november 2015 de tijd hebben om met goede, door deskundigen getoetste plannen te komen om de kinderboerderij Tanthof in een aangepaste vorm voort te zetten. Bijvoorbeeld met minder dieren en meer vrijwilligersinzet. Met als keiharde randvoorwaarde dat daarvoor niet meer gemeentegeld nodig is dan het in het raadsvoorstel genoemde budget, dat door de Provincie is vrijgegeven voor de omvorming van de twee voorzieningen in Tanthof. Een budget dat overigens, zoals de wethouder bevestigde, wel volgens een ander bestedingsritme kan worden verdeeld over de tijd.

De wethouder gaf ook aan dat als het eerste scenario niet lukt, vanaf 1 november de kinderboerderij wordt omgezet naar een dierenweide. Maar ook dan hebben ondernemers- en/of buurtinitiatieven nog tot eind 2017 de tijd om alsnog goede alternatieve plannen aan te dragen voor (weer upgraden naar) een kinderboerderij, waarvan de realisatie tot na 2017 kan doorlopen. Ook dan is een keihard gegeven dat de gemeente daarvoor van de Provincie geen gemeentebudget vrijgegeven heeft gekregen.

Tenslotte bevestigde de wethouder dat, als een van deze scenario’s slaagt, ontwikkeling van de locatie na 2017 niet aan de orde is.

D66 vindt het belangrijk dat de conclusies uit deze commissievergadering helder doorklinken in het in de Raad van 2 juli te nemen besluit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten