zondag 14 juni 2015

Delftse burgers en ondernemers rond kinderboerderij aan de bal

bron kinderboerderij Cantecleer, Kampen.
In de Delft op Zondag van 7 juni jl schreef Tom van der Meer, universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, over de ontwikkelingen rond de Delftse kinderboerderijen en waterspeeltuinen. Hij concludeerde dat de Delftse kiezer “wel heel kort na de verkiezingen buiten spel worden gezet”.

Ik stuurde namens de fractie een ingezonden stuk naar de DelftOpZondag voor plaatsing in de editie van 14 juni. In die brief werd met name ingegaan op het proces en niet op de te nemen inhoudelijke beslissingen. De redactie koos voor verwerking van slechts enkele citaten. Hieronder de hele ingezonden brief.

"De analyse door Tom van der Meer van de verschillende verkiezingsprogramma’s is juist. Maar zijn gedachtesprongen in het artikel lijken, zeker voor een professioneel politicoloog, wel erg creatief en ver van de werkelijkheid. Juist een deskundige mag weten dat het politiek proces moet werken zonder kristallen bollen of absolute macht en binnen een beperkt speelveld. Maar de bal is rond.

Kristallen bol
Terecht grijpt Van der Meer terug op de programma’s van de partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Dat doen de partijen zelf ook regelmatig, zowel in coalitie als in oppositie. Juist omdat die programma’s hun ambitie weergeven zoals eind 2013 verwoord. Geen enkele partij had toen een kristallen bol waarmee latere belemmeringen, zoals de forse vastgoedtegenvaller in de Spoorzone, konden worden voorzien. De programma’s beschrijven een ambitie en zijn, helaas, geen garantie voor de toekomst. Een verantwoordelijke partij past zijn beleid steeds aan de werkelijke mogelijkheden aan. Onhaalbare standpunten zijn kiezersbedrog.

Absolute macht
De Delftenaren die stemden op 19 maart 2014 stelden de Raadsamenstelling voor de komende vier jaar vast. Geen enkele partij kreeg de absolute meerderheid. Dat betekent dat niet één partij de absolute macht heeft en integraal zijn programma kan uitvoeren. Er is in Delft een coalitie nodig. In Nederland een vrij normale en vanuit democratisch oogpunt misschien wel gewenste situatie.

In het coalitieakkoord van de vijf partners D66, STIP, GroenLinks, PvdA en VVD is zoveel mogelijk de ambitie van elk opgenomen. Over de verschilpunten werd een compromis gesloten. Zo gaat dat in een democratie zonder absolute meerderheid. In een alinea over het meervoudig belang van groen en contact met de natuur en over de sleutelrol van het cluster in de natuur- en milieueducatie in Delft staat ook: “Delft zet nu in op de overdracht van de kinderboerderijen, waterspeeltuinen en het natuur- en milieucentrum De Papaver aan publieke of private partijen. “

Beperkt speelveld
Inmiddels is het medio 2015 en blijkt de financiële situatie van Delft aanzienlijk slechter dan eind 2013 en begin 2014 gedacht. Onder preventief toezicht van de Provincie mag de gemeente alleen besluiten nemen binnen de grenzen van de huidige begroting. Extra budget kan alleen komen uit externe inkomsten of verlaagde kosten.

Bal
Het ingezette verzelfstandigingsproces heeft juist ten doel externe financiering te vinden voor de voorzieningen. Los van de overdracht van De Papaver heeft het proces nog niet tot resultaat geleid. Dat is geen reden het hoofd in de schoot te leggen. Alle zeilen moeten juist worden bijgezet om alsnog renderende alternatieve modellen te vinden. Waarmee de voorzieningen, binnen de mogelijkheden van de gemeente, kunnen worden open gehouden, desnoods in andere vorm. In geld verdienen met zulke voorzieningen zijn ondernemingen (privaat of publiek-privaat) meestal beter dan een overheid. En kosten verminderen lukt vaak door, bijvoorbeeld, een grotere structurele inzet van vrijwilligers.

Conclusie: de uitdaging is de inkomsten te vergroten en de kosten te verminderen. Belangrijke voorwaarden voor het open kunnen blijven van de Delftse kinderboerderijen. Iets wat veel Delftse partijen gezien hun verkiezingsprogramma’s graag zouden willen. De oplossing, en dus de bal, ligt veel meer bij de burgers en ondernemers van Delft dan menigeen beseft. Zij staan niet buiten spel, maar zijn aan zet."

De redactionele verwerking van dit stuk in de DelftopZondag van 14 juni is hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten