zondag 26 april 2015

Gasboringen in Delfland - punt van aandacht voor D66

bron en uitleg: Wikipedia
In een blog van eind februari 2015 meldde ik al dat D66 Zuid-Holland bezorgd is over de door de NAM aangekondigde uitbreiding van de gasboringen bij Midden-Delfland en Maasland en daar in Provinciale Staten vragen over stelde. Statenlid Josine Meurs zei daarover: “Wij willen vooraf inzicht hebben in de mogelijke gevolgen, daarom hebben wij vragen gesteld aan het college”.

De beantwoording van de vragen neemt niet alle zorg weg bij politici èn bewoners. Zorgen blijven, onder meer over het door de NAM voorbereiden van een nieuwe boring naar het nog niet ontgonnen gasveld Maasland. Deze boring zal worden uitgevoerd vanaf een langs de A20 aan te leggen nieuwe locatie.

Recent pleitte D66 Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven ervoor dat omwonenden vooraf worden betrokken bij het verlenen van mijnbouwvergunningen voor bijvoorbeeld het boren naar gas of schaliegas. Nu is het nog zo dat omwonenden alleen bezwaar kunnen maken en inspraak kunnen hebben nadat een vergunning is verleend. Van Veldhoven: “D66 vindt dat omwonenden veel beter betrokken moeten worden over wat er in hun achtertuin gebeurt. Je beslist met de mensen, niet over de mensen.”

Hoewel er vooralsnog geen boringen zijn voorzien binnen de grenzen van de gemeente Delft, zijn de ontwikkelingen in Delfland reden voor D66 Delft om de ontwikkelingen, vanuit het oogpunt van regionale duurzaamheid en milieu, nauwkeurig te volgen. In goede afstemming met de D66-collega's in de betrokken gemeenten, Provinciale Staten en het Parlement èn gelijkgestemde fracties in het Hoogheemraadschap Delfland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten