zondag 2 november 2014

D66 Delft met Raad op zoek naar meer interactie met Delftenaren

Recent heeft de gemeente Delft twee dagen lang te kampen gehad met een storing bij de "webcast"-apparatuur. Die wordt gebruikt om de vergaderingen van de Delftse Raad rechtstreeks uit te zenden via internet. Gelukkig werd de storing snel opgelost. Het is van het grootste belang dat de vergaderingen van de raad en de raadscommissies heel makkelijk toegankelijk zijn, ook via internet.

D66 wil de inwoners van Delft maximaal betrekken bij de politieke beleids- en besluitvorming. Dat begint met zo veel mogelijk openbaar te vergaderen. Daarom is normaal gesproken de publieke tribune open. Verder kunnen mensen die niet naar het Stadhuis op de Markt kunnen of willen komen de vergaderingen via internet meemaken. Dat instrument is recent weer verbeterd doordat het mogelijk werd de presentaties via internet te volgen die in de raadzaal te zien zijn.

Naast dit eenrichtingsverkeer, het is immers letterlijk en figuurlijk "zenden", is D66 steeds op zoek naar meer interactie met de inwoners van Delft. Daartoe gaat de partij ook in onze stad regelmatig op straat in gesprek met de Delftenaren.

Ook binnen het raadswerk wordt gezocht naar meer interactie. Natuurlijk zijn daarvoor formele instrumenten beschikbaar, zoals het inspreken bij commissievergaderingen. Iedere inwoner mag tijdens elke commissievergadering inspreken, ook als het onderwerp dat zij/hij aan de orde wil stellen niet op de agenda staat. In de praktijk blijkt die inspraak vaak mosterd na de maaltijd: er wordt ingesproken op het moment dat de voorliggende stukken al lang zijn voorbereid. Interactie zou veel eerder moeten plaatsvinden zoals via "beginspraak".

Namens D66 neem ik deel aan een speciale raadswerkgroep die in maart van dit jaar, kort na installatie van de nieuwe raad, werd ingesteld. Die werkgroep is op zoek naar nog meer, betere en vooral ook eerdere manieren van interactie met de Delftenaren. Er is elders al heel veel ervaring met burgerparticipatie. Daaruit kan ook Delft putten. Wat mij betreft moet Delft de beste voorbeelden gewoon heel snel in eigen huis uitproberen en niet blijven hangen in inventariseren en bestuderen.

Een mooie gelegenheid om eens te experimenteren met nieuwe afstemmingsvormen doet zich binnenkort voor. Er zal interactie met Delft worden gezocht over de noodzakelijke, maar bepaald niet vrolijk makende begroting 2015. Natuurlijk via de klassieke "inspraak". Maar D66 Delft zet ook in op nog meer afstemming via creatievere werkvormen.

Ideeën over hoe dat zou kunnen? Neem contact met me op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten