zaterdag 18 oktober 2014

Delfts Testteam Bereikbaarheid rukt uit voor Spoorsingel

Bordenwirwar
Afgelopen week nam ik weer, net als vaker de afgelopen jaren, als vrijwilliger deel aan een test van het Testteam Bereikbaarheid van de gemeente Delft. Dat is een groep Delftenaren die een paar keer per jaar op verzoek van de gemeente tijdelijke verkeerssituaties beoordeelt. Wij bekijken of het geheel van afzettingen, omleidingen, bebording en tijdelijke inrichting, bezien vanuit verschillende soorten gebruikers, wel werkt.

voetpad of parkeerplaats?
Ditmaal stond de Spoorsingel in Delft op het menu. Daar wordt veel grondwerk verzet vanwege het verleggen van kabels en leidingen. Dat alles ter voorbereiding op de aanleg van de westelijke spoortunnelbuis. Een groep van zo'n 10 burger-testers en medewerkers van de gemeente bekeek de situatie te voet, per fiets en zelfs per scootmobiel. Ook nu weer was er een ruime oogst aan opmerkingen en verbetersuggesties, naast respect voor de aannemers en gemeente die veel werk gedaan krijgen op een klein oppervlak. Foto's op deze blog vatten enkele sprekende situaties samen. De opmerkingen en vragen van het testteam worden door de medewerkers van de gemeente meegenomen en omgezet in acties.

nabespreking met waardering college
Tijdens de gebruikelijke nabespreking voegde zich ook wethouder Lennart Harpe bij de groep. Vanuit zijn verantwoordelijkheid voor verkeer verbaasde hij zich met de testers over bepaalde onhandige situaties. Ook sprak hij zijn waardering uit voor het werk van het testteam en zette dat kracht bij met een presentje in de vorm van Delftse chocolade.

Het testteam Bereikbaarheid is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie waar heel Delft beter van wordt. Terecht pleit het verkiezingsprogramma van D66 Delft voor voortzetting van het Test Team.

Vrijwilliger-teams zoals het Testteam Bereikbaarheid zouden ook kunnen worden ingezet bij andere onderwerpen waarbij een mix van techniek en gedrag aan de orde is. Te denken valt aan (wijk)teams die in de eigen omgeving de ogen en oren (en misschien ook hulp-handen) van de gemeente willen zijn op het punt van meldingen openbare ruimte en verwijderen van zwerfvuil, of het aanpakken van fietswrakken, chronisch foutparkeren of illegale afvaldump.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten