donderdag 8 mei 2014

De eerste 40 dagen - Delfts raadswerk in de steigers

bron
Het is inmiddels 40 dagen geleden dat de nieuwe Delftse gemeenteraad werd geïnstalleerd. Dat lijkt een lange tijd, voor zowel de gemiddelde Delftenaar als ook voor heel wat nieuwe en oude Delftse gemeenteraadsleden. Een lange tijd waarin er, naar de mening van sommigen op de sociale media, erg weinig gebeurde. Een beeld dat onjuist is.

Inderdaad, het aantal openbare bijeenkomsten van de raad sinds de verkiezingen was beperkt tot zes. Deze zijn in onderstaand, voor de D66-fractie geldende lijstje vet gemaakt. Vier van die zes momenten hadden te maken met formele raads- en commissievergaderingen, inclusief de installatie van de leden. Tijdens drie van de zes openbare bijeenkomsten, waarvan er twee te maken hadden met de lopende coalitieonderhandelingen, was actieve inbreng van Delftenaren mogelijk.
 
19/3 uitslagenavond
20/3 bijeenkomst nieuwe fractie
24/3 fractievergadering
25/3 afscheid oude raad
27/3 installatie nieuwe raad
31/3 fractievergadering
  2/4 afdelingsvergadering D66 Delft
  4/4 en 5/4 kennismakingsdagen nieuwe raad
  8/4 Themabijeenkomst: Innovatie Sociaal Domein en Decentralisaties
  7/4 fractievergadering
10/4 Themabijeenkomst: Praat met de raad/Debat met de stad
14/4 fractievergadering
15/4 Commissie Algemeen
16/4 Themabijeenkomst: Snel aan de slag met gemeentefinanciën
17/4 Inspreekavond en publieke terugkoppeling formatie
24/4 Raadsvergadering met installatie nieuwe commissieleden
  5/5 fractievergadering

De openbare bijeenkomsten waren niet de enige bijeenkomsten van de nieuwe raadsleden. Bovenstaand lijstje somt in gewone letters de niet-openbare bijeenkomsten van de raad èn van onze eigen nieuwe fractie op. Deze stonden in het kader van elkaar leren kennen, vaak gecombineerd met het door collega's en het ambtelijk apparaat aangereikt krijgen van basiskennis en werkmethoden voor het vak van gemeenteraadslid. En dan laat ik de zuiver organisatorische besprekingen zoals van het raadspresidium of de fractieleiders nog onvermeld.

Daarmee is het verrichte werk nog niet allemaal beschreven. Binnen D66 zijn nieuwe en oude raadsleden druk bezig geweest met het inhoudelijk voorbereiden van hun werk. Dat betekent afstemmen over en dan inwerken in de verschillende portefeuilles, contact leggen met voor die portefeuilles relevante actoren in de stad, en het vanuit de portefeuilles voorbereiden van de diverse formele bijeenkomsten. Overigens is de portefeuilleverdeling er de oorzaak van dat niet alle D66-ers meer twitteren, bloggen en facebooken over alle onderwerpen. Dat geldt ook voor ondergetekende.

"Last but not least" waren alle partijen kort na de verkiezingsuitslag betrokken bij verkennende coalitiebesprekingen. Die mondden uit in vervolgonderhandelingen tussen D66, STIP, GroenLinks, PvdA en VVD. De onderhandelteams van deze partijen zijn zeer intensief bezig geweest met de coalitiegesprekken over opzet en invulling van het coalitieakkoord. Waarbij op passende momenten ook de fracties werden betrokken. Vooral achter de schermen, inderdaad, maar door middel van persberichten en twee openbare bijeenkomsten ook af en toe in de schijnwerpers van de publiciteit.

Het nut van deze opsomming? Om te illustreren dat er in die "lange" tijd van 40 dagen heel veel is gebeurd binnen de vernieuwde Delftse Raad. Voor en achter de schermen. En ja, ook de raadsleden zelf zullen blij zijn als (zeer binnenkort) alle fundamenten zijn gelegd van een solide coalitie voor de komende vier jaar. Pas dan kunnen we allemaal vol aan de gang in commissies en raad. En met het minstens zo belangrijke leggen en onderhouden van contacten met "alle" (groepen) Delftenaren. Voor mij het fundament van goed raadswerk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten