maandag 5 mei 2014

Uitleg: de sleutel tot acceptatie van beperkingen

Wij Delftenaren hebben, als goede Hollanders, een dubbele verhouding met onze lokale overheid.

Zo vinden wij het best wel handig dat de gemeente, namens ons, zorgt dat er een brandweer is die ons komt helpen als de vlam in onze pan slaat. Dat de gemeentereiniging regelmatig ons vuilnis ophaalt. En dat de politie zorgt dat het verkeer blijft rijden bij ongelukken. We betalen daar zelfs, zij het af en toe morrend, onze belastingen voor.

Maar het wordt een stuk spannender als diezelfde brandweer ons iets te fors uitgevallen kerst-vreugdevuur komt blussen, de gemeentereiniging onze te vroeg buiten geplaatste vuilcontainer aan de kaak stelt of de politie ons een bon geeft omdat onze auto (heel even maar...) dubbel geparkeerd staat. Om over verboden tijdens feestdagen maar niet te spreken.

Die spanning komt voort uit onze behoefte aan een heel precieze balans tussen enerzijds ons eigen belang en anderzijds het algemeen belang. Als ons eigen belang gediend is met het algemeen belang is er geen probleem. Andersom kan er gemakkelijk een probleem ervaren worden. Zeker wanneer iets dat eerst onbeperkt kon (of leek te kunnen) plotseling formeel beperkt wordt.

D66 heeft als sociaal-liberale partij kritische aandacht voor door een overheid, dus ook de gemeente, opgelegde beperkingen. Immers, wij houden er niet van als de gemeente meer bedisselt dan strikt nodig is. Maar wij houden er ook niet van als de gemeente niet regelt wat er zonneklaar moet worden geregeld. Zoals de brandweer, de gemeentereiniging, de politie en heldere regels voor veilige feesten in onze wijken en buurten.

Uitleg, helder, tijdig en overtuigend, is de prijs die de gemeente moet betalen voor ons begrip voor beperkende regels. Wij willen begrijpen waarom het algemeen belang gediend is met beperking van ons eigen, particulier belang. Pas dan willen we die beperking accepteren. Want dan wordt het iets voor en van onszelf. Immers, de gemeente dat zijn we toch zeker zelf?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten