zondag 27 september 2015

D66 vraagt en krijgt meer stuur op voortgang programma Delft Energieneutraal

bron
Tijdens de Raad van 24 september jl kwam de brief aan de orde van het College over de voortgangsrapportage van het uitvoeringsprogramma Delft Energieneutraal 2050. D66 vroeg en kreeg toezeggingen die moeten leiden tot meer inzicht in en dus stuur op die voortgang.

D66 steunt de Europese en nationale energiedoelstellingen en de doorvertaling daarvan in Delft, zoals vastgelegd in de Nota Delft Energieneutraal 2050 en het uitvoeringsprogramma. In de commissie RVW van 8 september had de fractie al waardering uitgesproken voor de vele activiteiten binnen het programma. Tegelijk signaleerde D66 dat er in de rapportage nogal wat informatie ontbreekt. Zowel over de feitelijke voortgang van elk van de drie thema's richting de doelstellingen voor 2020, als over de budgetontwikkeling. Daardoor bestaat er ook te weinig inzicht in het rendement van het Uitvoeringsprogramma.

De drie doelstellingen voor 2020, afgeleid van die voor 2050, werden door de Raad in 2013 met de Nota Delft Energieneutraal 2050 vastgesteld. Het gaat over 1) een CO2-reductie van 35% ten opzichte van 1990, 2) een reductie van het totale energiegebruik met ook 35% en 3) een vergroting van het aandeel hernieuwbare energie binnen het totale Delftse energiegebruik tot tenminste 15%.

Het gaat hier om een raadsbesluit, dus zijn het wat D66 betreft resultaatverplichtingen. De keuze van de gemeente Delft voor het regisseren van activiteiten van anderen waardoor de gemeente niet zelf greep heeft op de vorderingen, doet daar niets aan af, al suggereerde de wethouder anders. Als een regisseur ziet dat zijn toneelstuk niet uit de verf komt, doet hij andere of extra dingen om succes af te dwingen. D66 verwacht van de wethouder een dergelijke creativiteit en flexibiliteit om de vastgestelde doelstellingen te halen.

D66 vroeg en kreeg in de commissie toezeggingen van de wethouder, bevestigd in de Raad, om in 2016 te komen met een nieuw uitvoeringsprogramma voor 2017 en verder. Daarin blijven vanzelfsprekend de doelen 2020 gehandhaafd. Bij die gelegenheid zal ook de aanpak worden geëvalueerd en inzicht worden geven in de tussenstand voor elk van de drie doelstellingen. Tenslotte zal inzicht worden gegeven in de integrale kosten en baten van het programma en dus het rendement. Natuurlijk verwacht D66 dat daarbij gebruik gemaakt wordt van de dan best beschikbare meetmethoden en, als die nog niet beschikbaar zijn, van deskundig en beargumenteerd inschatten. Alleen dan kan gestuurd en zo nodig bijgestuurd worden richting de einddoelen van 2020 en uiteindelijk 2050.

Deze blog is eerder geplaatst op de website van D66 Delft



Geen opmerkingen:

Een reactie posten