zaterdag 26 september 2015

D66 pleit voor helder communiceren over opvang vluchtelingen

"Rode Kruis zoekt met spoed vrijwilligers
voor hulp vluchtelingen" bron

In de Raad van 24 september jl. werd de actuele motie "Vluchtelingen welkom in Delft" ingediend door de fracties GroenLinks, CDA, PvdA, ChristenUnie, D66, SP en Van Koppen. Bij de bespreking werd betrokken de brief van 22 september van het college over de opvang van vluchtelingen en statushouders.

D66 diende deze motie mee in. Niet omdat de inhoud wereldschokkend is. Immers, wat er gevraagd wordt sluit aan bij normale normen van medemenselijkheid èn internationaal en nationaal recht. Verder ligt het zwaartepunt bij het nu al door Delft doen van huiswerk om straks, als dat nodig mocht blijken, snel en weloverwogen te kunnen optreden.

D66 diende de motie vooral mee in omdat het college lang, wat de fractie betreft te lang, stil bleef rond dit actuele thema. Op wat korte technische antwoorden en wat onduidelijke (en hopelijk vervormde) berichten in de lokale pers na. Die stilte verdiende volgens D66 een signaal uit de Raad. Een signaal dat ook mag worden geïnterpreteerd als een uitnodiging om regelmatig met de Raad en de burgers van Delft te communiceren over dit onderwerp. Juist ook met die burgers die om heel begrijpelijke redenen ongerust zijn. De collegebrief van eergisteren is een mooi begin van die communicatie. Maar brieven schrijven is eenzijdig, en communicatie tweezijdig.

D66 heeft al eerder door middel van een Rondvraag voor de commissie Sociaal Domein van 29 september aandacht gevraagd voor de kwaliteit van opvang. Vooral in termen van medische zorg, dagbesteding door gewoon- en vrijwilligerswerk  of scholing, en passende langduriger huisvesting. De fractie ziet uit naar de antwoorden van de wethouder in die commissie. Antwoorden die inhoudelijk wat verder mogen gaan dan de algemeenheden in de collegebrief van 22 september.

De al op 16 september door D66 ingediende Rondvraag is hieronder weergegeven:
Europa wordt geconfronteerd met een grote stroom vooral Syrische vluchtelingen die het oorlogsgeweld ontvluchtten en in de regio onvoldoende konden worden opgevangen. Eind augustus deed straatsecretaris Dijkhoff een beroep op de gemeenten in Nederland om bij te dragen aan hun opvang. Op 15 september herhaalde de VNG deze oproep.

D66 Delft vindt het een kwestie van beschaving dat ook Delft ruimhartig bijdraagt om een deel van de mensen, zekerheid, veiligheid en een fatsoenlijke opvang te bieden.  D66 heeft de volgende vragen voor het college:
1.    Heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) Delft al benaderd om een locatie te leveren voor de noodopvang van vluchtelingen of wordt een dergelijk verzoek in de komende tijd voorzien?
2.    Als een dergelijk verzoek Delft niet bereikt, op welke wijze denkt het college dan bij te dragen aan een ruimhartige opvang van vluchtelingen, al dan niet met een verblijfsstatus?
3.    Hoe gaat het college initiatieven van Delftse burgers en organisaties ondersteunen om iets voor vluchtelingen te doen?
4.    Hoe gaat het college bijdragen van de kwaliteit van opvang van vluchtelingen in Delft en/of de regio zoals via medische zorg, dagbesteding door (vrijwilligers)werk en/of scholing en passende langduriger huisvesting.
5.    Welke stappen onderneemt het college richting de Tweede Kamer om te bevorderen dat op zo kort mogelijke termijn nu voor vluchtelingen nog belemmerende zaken als scholing en werken formeel mogelijk worden gemaakt?

Naschrift: Helaas koos wethouder De Prez er voor om in de commissie SD van 29 september de gestelde rondvraag niet te beantwoorden. Hij verwees kortaf naar de brief van het college van 22 september en het Raadsdebat van 24 september. In beide ontbrak echter de door D66 gevraagde informatie over de kwalitatieve kant van een eventuele bijdrage van Delft aan de opvang van vluchtelingen. Een misser dus van de wethouder, die hopelijk in de nabije toekomt door ruimhartiger informatieverstrekking aan de Raad wordt gecompenseerd. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten