donderdag 10 september 2015

Actuele vluchtelingenproblematiek vraagt om leiders met lef, die ja durven zeggen

bron
Op 10 september debatteerde de Tweede Kamer over de Europese migratieproblematiek. Lees hier de spreektekst van D66-leider Alexander Pechtold. “Voorzitter, met gemits, gemaar, misschien, ooit en in de toekomst is de vluchtelingenproblematiek nu niet gediend. De acute problemen vragen om leiders met lef. Leiders die ja durven zeggen.”

"Voorzitter, om dit kabinet meteen maar uit de droom te helpen: migratie is een feit. Vluchtelingenstromen zijn realiteit. Mensen zullen begrijpelijkerwijs altijd blijven vluchten voor oorlog en geweld. Die kan je niet stoppen. Die moet je niet willen stoppen. Die moeten we helpen. Elke politicus die anders beweert, die met studiegroepjes, tekentafelcompromissen, of stoere taal over het sluiten van grenzen dé oplossing suggereert, strooit mensen zand in de ogen. Migratiestromen, duizenden vluchtelingen houd je niet tegen. Die kun je alleen in goede banen proberen te leiden en fatsoenlijke opvang bieden. Dus laten we dat doen. Laten we kijken naar maatregelen die zowel barmhartig als uitvoerbaar zijn. We hebben leiders nodig – sommigen zouden zeggen ‘stoere’ leiders – die dat durven zeggen. Die met die boodschap draagvlak durven zoeken in onze samenleving.

Voorzitter, lang, te lang, moesten wij wachten op actie van het kabinet. Waar Merkel het voortouw nam, zelfs Cameron door de pomp ging, kwam Rutte met een “studiegroepje”. Zonder duidelijk doel. Zonder duidelijk tijdspad. Of de deal tussen VVD en PvdA, die deze week werd gesloten het resultaat is van die werkgroep, is mij niet helemaal duidelijk. Het komt mij in elk geval niet erg doordacht en doortimmerd over. Ieder gevoel voor urgentie en realiteitszin lijkt verdwenen in dit moeizaam uitonderhandelde coalitiecompromis. In plaats van onze samenleving voor te bereiden op de komst van extra vluchtelingen, doet de coalitie een uitruilspelletje, waar het kwartetspel van Wouter Bos nog bij verbleekt. De PvdA krijgt de opvang op korte termijn. mits de VVD kan pronken met het sluiten van grenzen op lange termijn. De VVD krijgt het terugsturen van vluchtelingen, mits de PvdA kan zeggen: ‘maar we gaan ze nu wel uit die kampen halen’.

Voorzitter, de voorstellen van het kabinet hebben mij vooral verbaasd. Laat ik beginnen bij het “einddoel”, het stukje VVD in dit verhaal. Vluchtelingen zijn alleen welkom als ze zich in veilige landen zoals Turkije, hebben geregistreerd. Zij gaan dus onze asielinstroom reguleren. Heeft de minister-president enig idee of die derde landen daar op zitten te wachten. Zijn ze al benaderd en akkoord? Graag een toelichting, met daarin concreet om welke landen het gaat. Verder zullen de Europese buitengrenzen worden gesloten. Een interessante exercitie met 13.000 kilometer grens. Hoe realistisch vindt de premier dit zelf? Gelooft hij echt in dit fata morgana van de VVD? Wordt het mantra van “grenzen dicht” niet het nieuwe “geen geld meer naar de Grieken”? Gelukkig blijft Europa wel dienst doen als overdrukventiel”. Ja voorzitter, het staat er echt, over-druk-ventiel… Een onsmakelijk begrip. Het gaat hier toch om mensen?! Ieder jaar zal een vastgesteld quotum vluchtelingen in Europa worden gevestigd. Wat voor aantallen, heeft de premier hierbij in gedachten?
Dan voorzitter, het stukje PvdA in dit verhaal. De acute opvang van vluchtelingen. Mijn vraag is simpel? Gaan we die 7214 vluchtelingen nu opvangen? ‘Ja’, Hoor ik de PvdA zeggen. Nee, alleen onder voorwaarden, hoor ik de VVD zeggen. Moet staatsecretaris Dijkhoff maandag in Brussel echt zeggen: ‘We nemen pas extra vluchtelingen op als jullie beloven over een paar jaar de Europese buitengrenzen dicht te gooien?’ Graag een reactie.

Voorzitter, met gemits, gemaar, misschien, ooit en in de toekomst is de vluchtelingenproblematiek nu niet gediend. De acute problemen vragen om leiders met lef. Leiders die ja durven zeggen. Zeg dus ja tegen het plan van Juncker. Zeg ja tegen het vergroten van de reddingscapaciteit. Zeg ja tegen meer financiële steun voor landen in de regio. Zeg ja tegen het ontlasten van Griekenland en Italië. Zeg ja tegen 7214 extra vluchtelingen, want dat is het minste wat we kunnen doen. Maar liever nog: pin je niet vast op een getal, maar zeg ruimhartig ja tegen doen wat nodig is."

Deze tekst werd gepubliceerd op de D66 website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten