vrijdag 19 januari 2018

D66 stelt vragen over omvallen grote bomen in Delft









De afgelopen tijd zijn bij verschillende stormen meerdere grote bomen in Delft gesneuveld, onder andere aan de Ruys de Beerenbroucklaan en de Prins Bernhardlaan. Bomen in het algemeen maar zeker grote bomen hebben belangrijke functies voor de stad. Er zijn meerdere milieufuncties zoals zuurstofproductie, verkoelende werking en geluid- en stofvang. Daarnaast zijn (grote) bomen belangrijk voor een positieve beleving van de openbare ruimte door de burgers. Naar aanleiding daarvan stelde ik op 19 januari de volgende technische vragen aan het college:
  1. hoeveel bomen zijn er in totaal de afgelopen 2 maanden op welke locaties in Delft omgevallen?
  2. hoeveel van deze bomen behoren tot de Beschermde houtopstand, zijn monumentale bomen, beeldbepalende bomen en/of bomen in een andere beschermde categorie?
  3. Oorzaken:
    1. Welke omstandigheden, behalve de harde wind, hebben bijgedragen aan het omvallen van elk van deze bomen?
    2. Voldoende wortelmogelijkheden zijn van belang voor de stabiliteit van bomen. 
      1. Hoe is de kwaliteit van de beworteling van elk van de omgevallen grote bomen? 
      2. Welke boomdeskundige is voor dit oordeel geraadpleegd?
      3. Hoe is bij elk van de andere (niet omgevallen) bomen in de directe omgeving voldoende wortelmogelijkheid gegarandeerd?
      4. Is er bijvoorbeeld bij de monumentale bomen aan de Prins Bernhardlaan sprake van een draagkrachtig doorwortelbaar substraat (bomengranulaat) onder de rijbaan en andere verharding? Zo nee, waarom niet?
  4. Gevolgen:
    1. Wat wordt op korte termijn gedaan om in de toekomst het omvallen van nog meer grote bomen in Delft te voorkomen?
    2. Wordt bij het beoordelen van de juiste aanpak, gegeven dat het hier om waardevolle want grote bomen gaat, gebruik gemaakt van boomspecialistische bedrijven? Zo nee, waarom niet?
    3. Wanneer worden de omgevallen bomen vervangen door nieuwe aanplant?
    4. Welke boomsoort en welke plantmaat zal gebruikt worden?
    5. Zal deze heraanplant gebeuren door boomspecialistische bedrijven? Zo nee, waarom niet?
    6. Zijn de recente gebeurtenissen reden om daarover met deskundigen zoals KNNV Delfland te overleggen en het bomenbeleid van Delft te bezien? Zo ja: wanneer wordt een en ander voorzien? Zo nee, waarom niet?

Pieter Stienstra is sinds maart 2014 voor D66 lid van de gemeenteraad Delft. Hij heeft de afgelopen jaren met en voor de Delftenaren hard gewerkt aan betere wijken en wijkvoorzieningen, meer sociale samenhang en participatie, goed en genoeg wonen, een openbare ruimte die schoon, heel en veilig is met veel water, groen en mogelijkheden voor ontmoeting, sport en spel, duurzaamheid als basisvoorziening en een breed aanbod aan sport in up-to-date sportvoorzieningen. Pieter is verkiesbaar voor de volgende termijn. Hij staat op plaats 10 van de D66-lijst. Voor directe herverkiezing zijn tenminste 300 voorkeurstemmen nodig.- Verbinden - voor samenleven in een krachtig Delft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten