zondag 3 mei 2015

Donderwolken boven Delftse kinderboerderijen en waterspeeltuinen

eigen foto bij heropening Waterspeeltuin Tanthof mei 2014
Bij brief van 20 februari 2015 meldde het College van B&W de Raad van Delft dat de toekomst voor de kinderboerderij, de waterspeeltuin èn het milieueducatiecentrum De Papaver in de Delftse Hout er rooskleurig uitzag. Voor al deze voorzieningen was een private partij gevonden die per 1 juli aanstaande de exploitatie van de gemeente wilde overnemen. Voor de overname van de kinderboerderij en waterspeeltuin in de Tanthof had zich helaas nog gegadigde gemeld. Met dit tussenresultaat was D66 Delft tevreden.

Kort daarna bereikten ons informeel minder positieve geluiden. Reden om te vragen om extra en meer recente informatie. Deze bereikte de raad op 28 april in de vorm van een aanvullende brief. Daarin werd gemeld dat alleen De Papaver op 1 juli 2015 wordt overgedragen aan de Stichting Duurzaamheidscentrum de Papaver. De geselecteerde gegadigde voor de andere voorzieningen in het Delftse Hout, de Stichting Stro&Zo, had zich teruggetrokken omdat zij op het laatste moment de begroting niet rond kreeg.

De ontstane weinig rooskleurige situatie was onderwerp van de vergadering van de Commissie Ruimte, Verkeer en Wonen van 28 april. D66 Delft complimenteerde in zijn bijdrage (49.50 tot 51.30 min) de wethouder voor het tot nu toe helder en open proces en vroeg hem met klem om deze openheid voort te zetten. Alleen dan mag betrokkenheid en maximale medewerking van een goed geïnformeerde Raad verwacht worden, ook als de situatie moeilijk wordt.

Omdat de beoogde overdrachtsdatum van 1 juli nabij is en de zomer voor de deur staat, heeft D66 ook gevraagd naar de plannen van de gemeente om, als overdracht van kinderboerderijen en waterspeeltuinen (beide meervoud) niet snel lukt, de voorzieningen toch de komende zomer in de lucht te houden. Zo creatief mogelijk, met zoveel mogelijk vrijwilligers, en met de gemeente in de rol van actieve regisseur. De insteek van het college om voor de Delftse Hout allereerst de mogelijkheden te onderzoeken met de tweede gegadigde BuytenDelft vindt de fractie een logische. Het is te hopen dat, zoals de wethouder suggereerde, de grotere ervaring van deze groep ondernemers verschil kan maken.

D66 herinnert er aan dat bij de start van de inschrijving het college uitsprak dat zij wilde dat de kinderboerderijen en waterspeeltuinen, zowel in de Delftse Hout als in de Tanthof, als voorzieningen toegankelijk blijven voor de inwoners van Delft en omstreken. D66 onderschreef èn onderschrijft deze visie en stelt in haar verkiezingsprogramma: "De voorzieningen moeten open blijven, al dan niet met meer inzet van sponsors". Wij verwachten dat de gemeente via het college, met inzet van alle denkbare creativiteit, tot het uiterste gaat om alsnog partners te vinden aan wie op een passende wijze de overdracht van alle Delftse voorzieningen kan plaatsvinden.

Deze blog werd ook geplaatst op de website van D66 Delft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten