donderdag 8 december 2016

Over verkamering in Delft

Deze blog quote integraal een column die D66 Delft raadslid Boris van Overbeeke op 5 december 2016 plaatste op zijn Facebook.

"Ik merk dat er vragen zijn over een ‘studentenhuisquotum’ dat de gemeente in de stad zou willen invoeren om verkamering tegen te gaan. Daar wil ik even op in gaan.

Vorige week is de Woonvisie 2016-2023 door de gemeenteraad behandeld. Eén keer in de zo veel tijd stelt de gemeente de woonvisie opnieuw vast. Hierin worden de plannen voor de woningmarkt voor de komende jaren vastgelegd. In de woonvisie staat dat er later een voorstel komt voor het invoeren van een zogenoemde omzettingsvergunning. Dat wil zeggen dat het ombouwen van een pand tot studentwoning aan voorwaarden verbonden gaat worden.

Door de groei van de TU Delft is het aantal studenten de laatste jaren flink toegenomen. De verwachting is dat deze groei de komende tijd zal aanhouden. Meer studenten betekent meer vraag naar studentenhuizen. Meer vraag naar studentenhuizen betekent een hogere huurprijs. Door de hogere huurprijs is het voor huiseigenaren interessanter geworden om hun huis om te bouwen tot onzelfstandige woningen en die kamergewijs te verhuren, verkamering. Dat is de laatste paar jaar dan ook veel gebeurd.

Een verkamerde woning kan zorgen voor meer overlast, simpelweg omdat er meer mensen wonen. Er moeten bijvoorbeeld meer fietsen gestald worden en er wordt meer afval geproduceerd. Daarnaast is het ook zo dat de bewoners van verkamerde woningen vaak een ander levensritme hebben dan veel gezinnen. Het is dus niet zo gek om aan verkamering een paar voorwaarden te verbinden.

Als het concrete voorstel voor die omzettingsvergunning er ligt gaat D66 dus letten op de voorwaarden voor fietsenstalling, geluidsisolatie en brandveiligheid voor een pand. Ook vindt D66 dat een omzettingsvergunning niet eeuwigdurend moet zijn, maar bijvoorbeeld geldig voor 10 jaar. CDA en ChristenUnie willen hier ook een maximaal percentage studenten per buurt aan koppelen. Hier is D66 Delft tegen.

Laat het duidelijk zijn dat zo’n vergunningplicht nooit kan betekenen dat er mensen uit hun huis worden gezet omdat bestaande studentenhuizen moeten worden opgeheven. Het betekent hooguit dat een huiseigenaar een omzettingsvergunning moet aanvragen als hij een nieuw huis wil verkameren. En deze vergunningsplicht is natuurlijk geen oplossing voor het onderliggende probleem, de kamernood. Daarvoor wil D66 onder andere 2000 extra studentenwoningen realiseren in Delft."

bron illustratie Facebookbericht Boris van Overbeeke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten