woensdag 7 december 2016

D66 wil doorpakken bij persoonlijker opvang Delftse statushouders

Stevig doorpakken bij het verder inrichten van de opvang van statushouders in Delft. En waar dat echt nodig is enige coulance bij de uitvoering. Dat vroeg D66 tijdens de behandeling van de voortgangsrapportage "Huisvesting en begeleiding statushouders" in de vergadering van de Delftse raadscommissie Sociaal Domein en Wonen van 6 december.

Over het algemeen zijn wij tevreden over de duurzame opvang van statushouders die Delft volgens de voortgangsrapportages van mei en november inricht. Delft kan het aan haar opgedragen aandeel van de nationale opvang statushouders aan. Anders dan VVD en Stadsbelangen vindt D66 het jammer dat het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers), dat de statushouders over de Nederlandse gemeenten verdeelt, er niet in slaagt binnen de afgesproken tijd het afgesproken aantal statushouders aan Delft te koppelen. Zeker omdat er in de AZCs ruim 15.000 vergunninghouders wonen die daar helemaal niet meer horen. Terwijl een deel van de opnamecapaciteit in Delft ongebruikt blijft. D66 staat voor de opvang van het afgesproken aantal statushouders, niet meer en niet minder, en ziet een eventuele inhaalslag in 2017 met vertrouwen tegemoet.

Volgens de rapporten krijgen huisvesting, opvang en integratie op de afgesproken manier vorm. Wij zouden graag een snellere ontwikkeling zien, maar begrijpen ook dat zorgvuldigheid tijd kost. We zijn blij met de uitspraak van wethouder De Prez dat in 2017 het realiseren van extra woonruimte buiten het regulier woonbestand de hoogste prioriteit heeft. Al langer pleit D66 voor meer kleinschalig, verspreid en gemengd wonen in meerdere creatieve, niet-standaard woonvormen. Daardoor kan de druk op de bestaande woningvoorraad beperkt blijven. De per april 2017 operationele locatie "Van Bleijswijkstraat" blijft wat ons betreft te lang de enige.

Daarnaast mag er van de fractie steviger worden doorgepakt bij het inrichten van, bij voorbeeld, het structureel sneller aanbieden van taal- en ander onderwijs, snellere toegeleiding naar werkstages en gewoon werk plus meer capaciteit bij de Internationale Schakelklassen.

Inzetten op eigen kracht spreekt D66 aan bij alle Delftenaren. Tegelijk suggereert de indrukwekkende burgerbrief van Delftse Buur dat we misschien van sommige Delftse statushouders te snel te veel verwachten. Er lijkt bij onze aanpak niet altijd rekening te worden gehouden met het feit dat het vaak om getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen gaat die wat meer tijd, coulance en een persoonlijker aanpak nodig hebben. De wethouder beloofde op ons verzoek met Delftse Buur in gesprek te gaan. Ook beloofde hij, als dat kan binnen de deels landelijk bepaalde kaders, een persoonlijker opvang en begeleiding.

illustratie: koffieochtend bij Delftse Buur; foto Jesper Neeleman, bron: delftopzondag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten