donderdag 22 september 2016

D66 wil meer ruimte voor innovatie in bouwregels welstand

D66 wil een goed evenwicht tussen het bewaken van de ruimtelijke kwaliteit van Delft ėn meer ruimte voor innovatie bij het (ver)bouwen in alle delen van de stad.

Dat bracht de fractie in bij de behandeling van de concept Welstandsnota 2016 in de raadscommissie Ruimte en Verkeer van 20 september. In vergelijking met de versie uit 2013 is deze nota toegankelijker en staan er iets minder regels in. Dat vindt D66 prima. Tegelijk bevat het nog steeds voor burgers schimmige algemene beoordelingscriteria èn lange lijsten sneltoetscriteria. Regels zijn goed omdat we de ruimtelijke kwaliteit van de stad willen behouden. Maar ze kunnen ook vernieuwing van de bouwpraktijk belemmeren terwijl daar juist een groeiende behoefte aan is. Wij legden aan wethouder Förster een paar voorbeelden voor.

Vanuit de noodzaak van meer veiligheid op straat neemt de behoefte toe aan een meer open en transparante "stad op ooghoogte". Daardoor is er meer licht en doorkijk, meer interactie tussen openbare ruimte en gebouwen en dus meer veiligheid. Transparantie wordt groter als er in "de plint" (de begane grond van gebouwen) minder blinde muren zijn en meer maatschappelijke activiteiten zoals winkels.
Om de groeiende overlast van hitte en stof, voortkomend uit de klimaatverandering, te verminderen is er behoefte aan meer groene muren en daken en onverharde buitenruimte, ook in het historische centrum.
Omdat we CO2-uitstoot en energieverbruik moeten terugdringen, moet er, ook in de historische wijken, meer ruimte komen voor schone energieopwekking zoals door zonnepanelen, inclusief innovatieve versies ingebouwd in klassiek ogende dakpannen.

In reactie op onze voorbeelden gaf wethouder Förster aan dat het college heel erg open staat voor bouwinnovaties. Het wil er flexibel in zijn en meedenken met partijen die dat soort technologische innovaties in Delft willen testen, desnoods in de vorm van een pilot. Als blijkt dat het nodig is om het beleid of de regelgeving er op aan te passen is het college daartoe bereid en komt het daarmee terug naar de raad. D66 is tevreden met de reactie van wethouder en ziet uit naar doorwerking van die open houding in de praktijk.

Dee blog verscheen ook op de website van D66 Delft; illustratie groene muur Mijnbouwplein Delft, eigen foto

Geen opmerkingen:

Een reactie posten