maandag 4 juli 2016

"Inspelen op hoosbuien of hitte kan ook budgetneutraal"- quotes

"De enorme plensbuien van afgelopen weken zorgden voor een van de natste junimaanden aller tijden. Klimaatbestendig ontwerpen is actueler dan ooit. (...)

Om kosten te besparen wordt het klimaatbestendig maken van woonwijken vaak pas uitgevoerd als de reconstructies op stapel staan. Op grond van berekeningen van het Wolk-model gaf Tauw aan wat de meest kwetsbare punten in heel Amsterdam zijn en waar de schade in de papieren kan lopen. Preventie is uiteraard goedkoper. Het Verbond van Verzekeraars schat de schade door de enorme regenval van donderdag 23 juni in de Randstad op € 20 miljoen. Dan loont het om preventief enkele miljoenen te vertimmeren aan klimaatmaatregelen.

Het Wolk-model werkt op basis van het Actueel Hoogtebestand (AHN) en voorspelt de knelpunten die bij hoosbuien wateroverlast en schade veroorzaken. Zo loopt de tunnel aan de Mr. Treublaan onder de Berlagebrug in Amsterdam regelmatig onder water, waardoor er geen verkeer meer door kan. Twee jaar geleden, op 28 juli 2014, stond de A10-west blank door de hevige buien. ‘Dit soort plekken zijn prioriteitlocaties om niet te wachten op een reconstructie, maar direct aan te pakken gezien de vitale verkeersfuncties van de stad die bij overlast voor hulpdiensten van groot belang zijn’, aldus Boogaard.

Dit soort gebeurtenissen maken de geesten rijp voor het tijdig treffen van ingenieursmaatregelen. ‘Dat het allemaal vaak lang duurt, komt mede omdat het in hoogstedelijk gebied altijd lastig is om ruimte te vinden voor waterbergende maatregelen’, zegt Boogaard. ‘Ook gaat er veel tijd zitten in bestuurlijk overleg, zoals het afstemmen van de verschillende gemeentelijke afdelingen in de stad. Tenslotte moet voor de participatie en inspraak van bewoners en alle andere stakeholders de nodige tijd worden genomen.’ Particulieren kunnen bijdragen aan een beter ontwerp van klimaatbestendige inrichting van de openbare ruimte, maar ook meer waterberging creëren in hun eigen tuin. ‘Tegel eruit, groen erin.’"

bron quotes en illustratie Technisch Weekblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten