woensdag 9 september 2015

D66 Delft wil aandacht voor kwaliteit van vluchtelingenopvang

D66 Delft wil dat ook vanuit Delft ruimhartig wordt bijgedragen aan opvang van de grote stroom vooral Syrische vluchtelingen die zich nu in Europa aandient. Het is een kwestie van beschaving om een deel van de mensen die het oorlogsgeweld ontvluchtten en in de regio onvoldoende konden worden opgevangen, zekerheid, veiligheid en een fatsoenlijke opvang te bieden. Dat geldt voor de EU, voor Nederland èn voor Delft.

Tot op heden heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) Delft niet benaderd om een locatie te leveren voor de opvang van vluchtelingen. D66 Delft roept daarom het college op de opvang van vluchtelingen in de verschillende opvangcentra in de regio Haaglanden te ondersteunen. Hierbij kunnen financiële bijdragen van het COA zo effectief mogelijk worden ingezet.

D66 Delft is blij met alle initiatieven van burgers en organisaties om iets voor vluchtelingen te doen. De fractie vraagt het college om over de mogelijkheden daartoe voorlichting te geven en de inzet te helpen coördineren, zodat de juiste hulp op de goede plek terecht komt.

D66 Delft vindt het belangrijk dat bij de opvang niet alleen gekeken wordt naar aantallen en locaties. Er moeten ook waarborgen zijn voor kwaliteit van opvang in termen van medische zorg zeker voor kinderen maar ook voor volwassenen. Verder is de mogelijkheid van een zinvolle dagbesteding voor jong en oud een voorwaarde voor een kwalitatief volwaardige opvang, van gewoon werk tot vrijwilligerswerk, van school en cursus tot studeren en van speelplaats tot ontmoetingsruimte. Tenslotte wordt ook passende huisvesting snel belangrijk, zeker voor gezinnen.

De D66 fractie in de Tweede Kamer zet zich in om op zo kort mogelijke termijn alle noodzakelijke elementen van kwalitatieve opvang, zoals scholing en werken, formeel mogelijk te maken. D66 roept het college en alle raadsfracties op dit proces op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

Deze blog verscheen ook op de website van D66 Delft. 

Naschift: Op dinsdag 22 september, twee dagen voor behandeling van het onderwerp in de Delftse Raad, schreef het college een brief aan de raad over haar aanpak van het vluchtelingenvraagstuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten