woensdag 17 december 2014

Inspreken op de Delftse begroting - wat, wanneer, hoe

bron
Op donderdagavond 18 december 2014 vergadert de Delftse gemeenteraad over de begroting voor 2015. De raadsfracties zullen ongetwijfeld komen met de nodige ideeën voor aanpassing van de begrotingsvoorstellen van het College. Zij zullen daarbij betrekken de suggesties die door Delftenaren zijn aangedragen bij de eerdere commissievergaderingen en de speciale hoorzitting die op 2 december 2014 werd gehouden.

D66 vindt het belangrijk dat burgers meedenken en -spreken over onderwerpen die de stad aangaan. Ideeën kunnen altijd worden ingebracht. Tegelijk zijn er, in situaties als de lopende begrotingsbehandeling, bepaalde momenten waarop ingebrachte ideeën het best kunnen worden aangedragen om nog te kunnen worden meegenomen in het lopend besluitvormingsproces.

Dat proces is voor de behandeling van de begroting van 2015 beschreven op deze webpagina. Daarin is te zien dat er verschillende commissies zijn die elk bepaalde onderdelen van de begroting behandelen voordat er in de Raad van 18 december over wordt besloten. Om maar wat te noemen: de Sebastiaansbrug kwam aan de orde in de Commissie Ruimte, Verkeer en Wonen van 4 december jl. Input over dat onderwerp moest dus voor die datum zijn aangeleverd bij de raad.

Tegelijk, er zijn nog meer momenten waarop een Delftenaar ideeën kan inbrengen. Ook nog na de begrotingsraad. Want onderwerpen die in de begrotingsraad van 18 december langs komen, komen ook daarna vaak nog op de agenda in commissies en Raden waar de uitwerking aan de orde is. D66 nodigt de stad uit om ook bij die gelegenheden ruimschoots gebruik te maken van inspraak.

Om te borgen dat een mening formeel bekend wordt bij de hele raad kan iedere Delftenaar overwegen die mening als "burgerbrief" aan de hele raad aan te bieden via een mail naar de griffie. Hij wordt dan formeel als ingekomen stuk behandeld en kan worden meegenomen bij de behandeling van het onderwerp in toekomstige Commissie- en Raadsvergaderingen. Alle ingekomen stukken, ook de burgerbrieven, zijn te vinden op internet.

Voor iedereen die wil inspreken op een bepaald onderwerp is het belangrijk de vergaderkalender in de gaten te houden en die commissie te kiezen die het best past bij het onderwerp. Een inspreker kan zich melden via de griffie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten